Endeavour by měl naposledy odstartovat 16. května

Mys Canaveral - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí na svých stránkách potvrdil datum startu raketoplánu Endeavour. Ten by se na svou poslední cestu vesmírem měl z floridského centra vydat 16. května v 8:56 místního času (14:56 SELČ). Endeavour měl k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odletět již 29. dubna, start byl ale kvůli technickým potížím odložen.

Hlavním problémem byly komplikace se zapalováním u jednoho ze čtyř ohřívačů napájecích jednotek. Generátor zařízení, které zajišťuje, že na oběžné dráze nezamrzne palivo určené k manévrování raketoplánu, byl již nahrazen a prošel několika testy.

Nejmladší raketoplán flotily NASA má na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit mimo jiné magnetický spektrometr. Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů (32,6 miliardy korun) slouží k pátrání po antihmotě.

Na palubě Endeavouru by měla být i legendární postava Krtečka z českého dětského animovaného seriálu. Bere si ji s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné. Feustel s sebou už v minulosti na výpravě raketoplánu měl výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy.