Prozrazení jména šéfa CIA - pákistánská pomsta za smrt bin Ládina?

Islámábád – Pákistánské tajné služby poskytly jméno šéfa CIA pro Pákistán tamním médiím. Ta ho obratem zveřejnila. Zřejmě to byla odveta za likvidaci bin Ládina. Uvádí to agentura AP. Spojené státy pákistánskou stranu o operaci proti šéfovi al-Káidy předem neinformovaly, aby se neprozradila.

Soukromá pákistánská televizní stanice ARY prozradila jméno šéfa CIA v Pákistánu. Získala ho prý od nejmenovaného zdroje. Následně publikovala jméno agenta i další pákistánská média.

Spojené státy i přesto šéfa zpravodajské služby neodvolají, prý to zatím není nutné. „Ve zpravodajských službách je běžné, že lidé mají krycí jména. Život člověka je v ohrožení jen tehdy, když je (zveřejněna) fotografie, podle které je možné ho poznat,“ vysvětlil zdroj. 

Sílí nicméně podezření, že se Pákistánci Spojeným státům mstí za to, že jim Američané neposkytli informace o plánované operaci na zabití bin Ládina. Z USA se navíc ozývají hlasy, že Pákistán musel bin Ládina podporovat. Američané proto pákistánské úřady o operaci neinformovaly, protože se bály prozrazení. 

Pákistánci se proti takovým výhradám ohrazují. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání tvrdí, že je absurdní, že by pákistánské vedení bylo s teroristou spolčeno.