Egypt pokračuje v trestání bývalých ministrů

Káhira - Bývalý egyptský ministr turistiky Zuhajra Garrána dostal pětiletý trest vězení a pokutu za mrhání veřejnými penězi. Trestní soud mu prokázal vinu za ilegální udělování licencí v cestovním ruchu. Garrána je jedním z řady politiků, kteří po svržení Mubarakova režimu v lidovém povstání skončili u soudu pro podezření z korupce. Byl odsouzen jako druhý ministr bývalé vlády.

Ve čtvrtek v Káhiře bývalý ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí dostal u soudu 12 let vězení za praní špinavých peněz a zpronevěru. Soud navíc nakázal konfiskaci jeho majetku a uložil mu pokutu ve výši 15 milionů egyptských liber (41 milionů korun). 

Po pádu Mubarakova režimu v únoru bylo zadrženo několik ministrů včetně bývalého premiéra Ahmada Nazífe, který čelí obvinění z podvodu. Politikům byly obstaveny účty a nesmějí vycestovat ze země. Ve vězení je i exprezident Husní Mubarak, kterému včera prokuratura o 15 dní prodloužila vazbu. 

Letošní masové protesty v Egyptě vyústily 11. února v pád Mubarakova tři desítky let trvajícího režimu. Podle vládní vyšetřovací komise si nepokoje vyžádaly nejméně 846 mrtvých.