Cannes uvidí fotky mrtvé Diany

Cannes - Letošní filmový festival v Cannes čelí skandálu. Bude se tu totiž promítat dokument britského herce a režiséra Keitha Allena Unlawful Killing (Nezákonné zabití), který popisuje poslední okamžiky života lady Diany a následné vyšetřování. V dokumentu se přitom objevuje fotografie umírající princezny, která zahynula v roce 1997 po autonehodě v Paříži. Žádný podobný snímek dosud přitom nebyl v Británii zveřejněn.

Britové se bouří, v Cannes se mají lidé dívat na film, ve kterém je vyfocená umírající princezna Diana. Její rodina proti promítání dokumentu protestuje. Princové William a Harry odmítli aféru komentovat. Vyjádřila se nicméně přítelkyně lady Diany Rosa Moncktonová, která trávila s princeznou dovolenou jen několik týdnů před tím, než došlo k tragické nehodě. „Jestli je to pravda, je to absolutně nechutné. Fakt, že se někdo pokouší vydělat na její smrti, je opravdu neuvěřitelný, nemám slov,“ řekla v rozhovoru pro Daily Mail. 

Jenže tvůrci filmu se brání, že nedělají nic špatného. Film režíroval britský herec Keith Allen, vznik dokumentu přitom podporoval i Mohamed Al-Fayed, otec Dodiho Al-Fayeda, který při autonehodě zemřel spolu s Dianou. Mluvčí tvůrců dokumentu napsal agentuře Reuters: „Snímek byl publikován už dříve v mnoha zemích světa. Fotografii jsme získali od italského magazínu, který ji publikoval v plném rozsahu. Snímek je také dostupný na webu. Jenom v Británii se rozhodli, že jí začerní obličej.“

„Náš film se nebude promítat v Británii, tam je dostupný pouze trailer k filmu. Nezveřejňujeme tedy nic, co by už neviděl zbytek světa,“ dodal. 

Jenže to není jediná kontroverze, kterou film vyvolává. Tvůrci se totiž snaží dokázat, že vyšetřování smrti lady Diany neprobíhalo podle práva, prý ho ovlivňovaly různé „temné síly“. Allen o filmu říká: „Není to o konspiračních teoriích, co se odehrálo před nehodou. Je to o prokazatelném zamaskování zločinů po nehodě. Tenhle film je vyšetřování vyšetřování.“ 

Al-Fayed již několikrát zopakoval, že jeho syn a jeho přítelkyně lady Diana zemřeli na objednávku manžela královny Alžběty II., prince Philipa. Podle Al-Fayeda se nemohla královská rodina smířit s tím, že by si exmanželka prince Charlese mohla vzít muslima. 

Vyšetřování smrti lady Diany, které vedly společně francouzské a britské úřady, bylo uzavřeno s tím, že šlo o nehodu. Řidič, který byl navíc opilý, jel prý moc rychle a nezvládl řízení.

Vydáno pod