První republikán se hlásí do prezidentského souboje s Obamou

Atlanta - Bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich na Twitteru a Facebooku oznámil svou kandidaturu na prezidenta Spojených států. Stal se tak prvním významným republikánem, který se do boje o prezidentské křeslo oficiálně zapojil. Zatím ale jeho šance, alespoň podle posledního průzkumu, moc dobře nevypadají. Podporuje ho jen asi 10 procent republikánů.

Expředseda americké Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich jde do boje s Obamou. Oznámil totiž, že bude kandidovat na prezidentské křeslo. „Jsem Newt Gingrich a oznamuji svou kandidaturu na prezidenta Spojených států, protože věřím, že můžeme Americe vrátit naději a příležitost, plnou zaměstnanost, skutečnou bezpečnost, americký energetický program a vyrovnaný rozpočet,“ prohlásil sedmašedesátiletý politik.   

Jenže než se Gingrich vůbec dostane do přímého souboje s Obamou, musí ještě porazit své spolustraníky. Očekává se totiž, že svou kandidaturu oznámí ještě další významní republikáni. A oproti nim podle průzkumů zřejmě nebude mít Ginrich ani šanci. 

O kadidatuře totiž uvažují například senátoři Ron Paul a Rick Santorum, guvernéři Mitt Romney a Tim Pawlenty či exguvernéři Mike Huckabee a populární „aljašská máma“ Sarah Palinová. Do boje by se navíc mohl zapojit i miliardář Donald Trump.