Běloruský opoziční vůdce dostal pět let

Minsk - Soud v Minsku poslal na pět let do vězení jednoho z vůdců běloruské opozice Andreje Sannikova. Bývalý náměstek běloruského ministra zahraničních věcí a spoluzakladatel opozičního hnutí Charta 97 byl odsouzen za účast na loňském prosincovém opozičním shromáždění v Minsku. Jeho účastníci protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka běloruským prezidentem a volby označili za zmanipulované. Kvůli obvinění z účasti na protivládním protestu a podněcování nepokojů už stanulo před soudem kolem 40 lidí, z nichž víc než deset již bylo odsouzeno k trestům od tří do pěti let vězení.

Sedmapadesátiletý Sannikov sám proti Lukašenkovi kandidoval, ale stejně jako čtyři další protikandidáti neuspěl. Čtyři z nich se navíc bezprostředně po volbách ocitli před soudem, kde se zodpovídají z porušování veřejného pořádku a pobuřování. Pátý protikandidát Alaksej Michalevič není souzen jen proto, že před policií uprchl do Česka, kde dostal politický azyl.

Spolu se Sannikovem byla dnes odsouzena i jeho manželka, známá běloruská novinářka a dopisovatelka ruských novin Novaja gazeta Iryna Chalipová. Soud jí vyměřil podmíněný trest dva roky vězení. Další dva obvinění v procesu se Sannikovem dostali nepodmíněné tresty tři a dva roky.

Sannikov jakoukoli vinu popírá a při čtvrtečním přelíčení odvolal i všechny své výpovědi, které učinil při výsleších ve vazební věznici. Běloruskou KGB obvinil z týrání, vyhrožování a vydírání. Výpověď si podle Sannikova policie vynucovala násilím, vyšetřovatelé mu vyhrožovali fyzickým útokem proti jeho dítěti a manželce. Prokurátor v páteční závěrečné řeči žádal pro Sannikova trest sedm let vězení.

Trest si jeden z hlavních běloruských disidentů odpyká ve věznici se zostřeným režimem. Soud jej označil za organizátora, nikoli přímého vykonavatele nepokojů. Protivládní protesty podle soudu předem dlouho plánoval, připravoval provokace a vyzýval dav k násilí. Sannikov označil proces za politickou mstu režimu. Je přesvědčen, že ti, kdo pronásledováním opozice narušují běloruské zákony, se nakonec nevyhnutelně sami ocitnou na lavici obžalovaných.

Andrej Sannikav
Zdroj: ČT24
Vydáno pod