Greenpeace se pokusila zablokovat vlak s jaderným odpadem

Haag - Nizozemská policie dnes zadržela 33 příslušníků organizace ochránců životního prostředí Greenpeace, kteří se snažili zabránit průjezdu vlaku s jaderným odpadem z Německa do Francie. Aktivisté se připoutali ke kolejím na trati, po níž měl vlak projet, a zdrželi ho tak o tři hodiny. Po projetí vlaku byli opět propuštění, všechny je ale čeká předvolání k soudu.

Vlak směřuje do provozu na zpracování jaderného odpadu v La Hague v severozápadní Francii. Projíždí také Belgií, kde se jej pokusila zablokovat desítka dalších aktivistů. Greenpeace tvrdí, že zásilka ohrožuje lidi žijící podél trati, po níž jede, a představuje stejné množství radiace, jaké uniklo při nedávné havárii z japonské elektrárny Fukušima. O zásilku odpadu ke zpracování se už vedl soudní spor. Transport se pokusila zablokovat radnice v Gentu, ale soud jí nevyhověl.

„Přijde-li nějaká dohoda, bude to katastrofa. Odpad by se mohl dostat z vagonů a obyvatelstvo by bylo vystaveno podobné radioaktivitě, jaká byla zaregistrována v Černobylu a ve Fukušimě,“ řekl mluvčí Greenpeace Ike Teuling.

Zásah nizozemské policie proti aktivistům Greenpeace
Zdroj: ČT24