Ukrajinská rosnička si za kritiku režimu už v rádiu neškrtne

Kyjev – „Občas se zdá, že nynější krásné dny nám příroda dává jako náhradu za ty nepořádky, zlovůli a nespravedlnost, které se dějí v naší zemi,“ sdělila překvapeným ukrajinským posluchačům místo předpovědi počasí šéfka tamních rosniček Ljudmila Savčenková. „Je nepochopitelné, jak si někdo z tak krásného kousku země může tropit posměch. Zatím nás ale stále laská milé jarní slunko a hřát nás bude od východu na západ i zítra.“

Incident, kdy vedoucí předpovědní služby obvyklou předpověď počasí doplnila kritikou poměrů na Ukrajině, nezůstal bez odpovědi. Meteoroložka má v rozhlase zákaz a Ukrajinský meteorologický ústav (Ukrgidrometcentr), který se o přímé rozhlasové vstupy s předpovědí stará už desítky let, musí napříště záznam dodat předem a odpovědný redaktor bude povinen ho před zařazením zkontrolovat.

„Když člověk mluví o počasí, musí mluvit o počasí,“ komentoval opatření na dotaz novinářů šéf informační správy Ukrgidrometcentra Roman Čajkovskij. Ukrajinská média k tomu poznamenávají, že šéfem státní rozhlasové stanice je Taras Avrachov, který dřív působil jako tiskový mluvčí prezidenta Viktora Janukovyče.