Královna v dějišti „krvavé neděle“ a v pivovaru

Dublin – Britská královna Alžběta II. je druhým dnem v Irsku a i dnes se snaží, aby podpořila vzájemné vztahy Velké Británie a této její někdejší kolonie. Královna dnes proto navštívila stadion Croke Park, kde se odehrála takzvaná „krvavá neděle“. V roce 1920 na stadionu britští vojáci pozabíjeli celkem 14 lidí. Stadion se proto stal významným symbolem irských bojů za nezávislost.

„Krvavá neděle“ na Croke Park je jednou z klíčových událostí irského boje za samostatnost a stadion je pro mnohé Iry posvátným místem. Dnes tam zavítala i britská královna, která jako vůbec první britský panovník navštívila Irskou republiku. 

Na stadionu 21. listopadu 1920 během zápasu gaelského fotbalu zabili britští vojáci 14 civilistů. O život přišel i jeden z fotbalistů. Den předtím irští povstalci na rozkaz jejich vůdce Michaela Collinse pozabíjeli 14 britských špionů v Dublinu. 

Ráno měla královna trošku odlehčenější program, spolu s manželem princem Philipem navštívila pivovar Guinness. Sládek jí tu při exkurzi nabídl pivo, královna ovšem s díky odmítla.

Vzhledem ke komplikovaným historickým vztahům Britů a Irů provázejí cestu britské panovnice rozsáhlá bezpečnostní opatření. V ulicích Dublinu hlídkuje na 10 tisíc irských policistů a vojáků a na 100 britských ozbrojených bezpečnostních agentů. Královninu bezpečnost v případě potřeby zajistí i dvě vodní děla, která si Irové vypůjčili ze Severního Irska, nebo obrněný černý Range Rover.

Lekce etikety aneb na královnu se nesahá

Irové se nemusejí královně klanět ani nemusí dělat pukrle, to přináleží jen jejím poddaným. Platí ovšem pravidlo, že na královny se nesahá. Pouze královna podává ruku tomu, komu ji podat chce. 

Konverzaci začíná a vede královna, nepřísluší se jí na něco vyptávat. 

Když královna dojí, měli by položit příbory i ostatní u stolu.