Obama prý nevěří, že Netanjahu ustoupí Palestincům

Washington - Americký prezident Barack Obama si myslí, že předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu nikdy neučiní takové ústupky, které by umožnily Izraeli uzavřít mírovou dohodu s Palestinci. Po čtvrtečním Obamově projevu o Blízkém východě to dnes napsal list The New York Times, který se odvolal na Obamovy poradce. Prezident se vyslovil konkrétně k hranici budoucí Palestiny. Řekl, že by měla po dohodě a vzájemné územní výměně odpovídat hranici palestinského území do války v roce 1967.

Netanjahu prohlásil, že neočekává, že USA budou Izrael nutit ke stažení na hranici, která není ubránitelná. „Premiér doufá, že ho Spojené státy ujistí o svých závazcích z roku 2004. Ty vychází z toho, že hranice z roku 1967 je nerealizovatelná,“ uvedl mluvčí izraelského premiéra. Netanjahu bude problém řešit přímo s Barackem Obamou. Do Washingtonu vyrazil na plánované setkání těsně po Obamově projevu.

Obama: O hranicích musí panovat dohoda

Obama požadavek na bezpečnost Izraele nijak nezpochybnil a řekl jasně, že na společné hranici se musejí obě strany dohodnout. Hranice z roku 1967 vede po linii, za níž by se ocitlo víc než 100 židovských osad s 280 000 lidmi. Netanjahu tento týden řekl, že si Izrael aspoň velké bloky osad u linie hodlá ponechat. Jeho předchůdce Ehud Olmert šel ale dál, protože za to Palestincům nabídl územní kompenzaci.

Obamovo přihlášení k hranici z roku 1967 vítají nejen Palestinci. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes prohlásil, že se mu líbí, jak se Obama takto jasně a rozhodně vyslovil k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Stejně na Obamova slova reagoval Ammán. Jordánský ministr zahraničí Násir Džúdí řekl, že Jordánsko očekává v brzké době praktické kroky, které přinesou dohodu o hranici a bezpečnosti.

Nejvyšší palestinský představitel Mahmúd Abbás ocenil Obamovu výzvu k obnově mírových rozhovorů, ale palestinský politolog Sámir Avad poznamenal, že „Obama neřekl nic nového. Hájil izraelskou pozici, a to není role pro čestného prostředníka.“

Obama nestíhá sledovat vývoj v arabském světě

Obama hovořil nejen o izraelsko-palestinském konfliktu, ale šíře i o událostech na celém Blízkém východě a v severní Africe. Tam se mnozí domnívají, že Obama nedokáže držet krok s rychle se měnícími poměry a nenabídl nic konkrétního. „Jen prázdná slova, jež nemohou čelit tomuto novému světu,“ řekl egyptský konzultant Muhsín Sahráví.

Libyjská opozice si myslí, že Obama sice hovořil v její prospěch, avšak vyhnul se uznání jejích zástupců. „Je to pokrok, ale byl velmi opatrný,“ řekl mluvčí opozice Džalál Kalal. USA na rozdíl od některých evropských států neuznaly opoziční radu, která působí v Benghází.

Isám Irján z egyptského Muslimského bratrstva Obamův projev považuje za zklamání. „Nic nového. Americká strategie se nemění. Amerika dál podporuje diktátorské vládce v Sýrii, Jemenu a Bahrajnu,“ řekl.

Nepokoje v Palestině
Zdroj: ČTK/AP/Oded Balilty