Předáci běloruské opozice dostali podmínky

Minsk - Běloruský soud dnes uložil podmínečné tresty dvouletého vězení dvěma opozičním prezidentským kandidátům. Podle soudu Uladzimir Njakljajev a Vital Rymaševský koncem loňského roku při protestech proti průběhu a výsledkům prezidentských voleb organizovali akce, které narušovaly veřejný pořádek. Dvojice se při volbách loni v prosinci neúspěšně ucházela o prezidentské křeslo, podle opozice bylo hlasování zmanipulované.

Před týdnem poslal minský soud na pět let do vězení jednoho z hlavních vůdců běloruské opozice, bývalého náměstka běloruského ministra zahraničních věcí a spoluzakladatele opozičního hnutí Charta 97 Andreje Sannikava. Sedmapadesátiletý politik byl odsouzen za svou účast v loňském prosincovém opozičním shromáždění v Minsku, jehož účastníci protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka běloruským prezidentem.

Před soudem se ocitli čtyři protikandidáti Lukašenka, pátý z nich Aljaksej Michalevič není souzen jen proto, že před policií uprchl do Česka, kde dostal politický azyl.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod