Sacharov dnešnímu Rusku chybí, shodli se účastníci konference

Moskva - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Moskvě ocenil odkaz bojovníka se sovětským režimem Andreje Sacharova pro současnost. Konference, pořádané v ruské metropoli k sobotnímu 90. výročí Sacharovova narození, se dnes zúčastnili především ochránci lidských práv z Ruska i z ciziny, nedostavil se však žádný ze členů ruské vlády.

Na geniálního vědce, otce sovětské vodíkové bomby a pozdějšího bojovníka proti jadernému zbrojení a za práva člověka se vzpomíná jako na morální autoritu a svědomí národa. „Všem lidem v Rusku by se lépe žilo, kdyby tu ještě byl. Jeho morální vliv byl tak velký, že státní moc, která se příliš nezatěžuje svědomím, by musela počítat s jeho autoritou a názory,“ říká bojovnice za lidská práva a bývalá sovětská disidentka Ljudmila Alexejevová. Před 46 lety stála u zrodu sovětského disidentského hnutí; dnes tato 84letá dáma vyráží do ulic znovu. Riskuje zatčení na demonstracích za svobodu shromažďování.

Pro většinu Rusů je Sacharov historickou postavou, kterou si připomíná jen hrstka zasvěcených. Jeho následovníci přiznávají, že ruskou společnost čeká dlouhá cesta, než se stane takovou, o jaké snil.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Boj za lidská práva, důstojnost člověka a svobodu nikdy neustane. Pokrok je vždy jen částečný, pak následuje regres,“ prohlásil Schwarzenberg, který na konferenci vystupoval jako jeden z hlavních řečníků. Do Moskvy jezdíval ještě za Sacharovových dob jako jeden z předáků helsinského hnutí a vidí také pokrok v dozrávání občanské společnosti, který se týká i ruských regionů, jakkoli cesta k demokracii bývá často těžká. Ujistil také, že Česko si přeje mít v Rusku partnera a dobrého přítele, je připraveno podělit se o své zkušenosti, bez poučování a vnucování se. Cesta změn totiž musí vzejít z nitra samé ruské společnosti.

Schwarzenberg: Všechno chce svůj čas

Sami ruští ochránci lidských práv se na konferenci shodli v tom, že země se stále potýká s problémy, které zažíval i sám Sacharov. Kremelský program modernizace země podle Alexejevové neuspěje, pokud se ve stylu cara Petra I. omezí jen na import technologií a odborníků ze Západu. Modernizovat je podle ní třeba hlavně vztahy mezi mocí a občanem, mezi nimiž zeje nepřekročitelná propast. „V Rusku je zase autoritářský režim, zase se porušují lidská práva,“ vzkázal z vězení bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Na zdravici se omezil i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který se zotavuje z operace.

Schwarzenberg v rozhovoru s českými novináři připustil, že Evropská unie o stavu lidských práv v Rusku hovoří raději opatrně. „Zjistil jsem, že i politici, kteří jsou jinak velcí bojovníci za demokracii a lidská práva, mluví v okamžiku, kdy země disponuje naftou či plynem, spíše o stabilitě,“ poznamenal. Změny podle něj sice postupují „strašně pomalu“, ale rychlejší tempo podle ministra nelze ani čekat i vzhledem k ruské minulosti komunistické diktatury a carského režimu. Koneckonců, ani v Česku není situace ideální. „To všechno vyžaduje čas. Společnost se mění s generacemi, nikoliv během měsíců a let,“ konstatoval český ministr.