MMF schválil půjčku Portugalsku, země má jistých 78 miliard eur

Washington – Portugalsko zatím nepůjde ke dnu. Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil úvěr 26 miliard eur (636 miliard korun), který má pomoci se záplatou největších děr. Další peníze ze slíbených 78 miliard půjčí Portugalsku Evropská unie, která půjčku schválila už dříve. Peníze od MMF dostane Portugalsko po částech, okamžitá půjčka ve výši 6,1 miliardy eur má podle fondu zemi pomoci zmírnit obavy investorů o její finanční situaci.

Portugalsko minulý měsíc požádalo o zahraniční finanční pomoc. Po Řecku a Irsku se stalo už třetí zemí eurozóny, která se na mezinárodní instituce obrátila. Následně získalo příslib 78miliardové půjčky. Na Portugalsko se složí Mezinárodní měnový fond, který půjčí 26 miliard, a Evropská unie s 52 miliardami.

Ministři financí unijních zemí schválili pomoc Portugalsku už na začátku týdne. Pro Čechy nebude pomoc Portugalcům spojena s žádnými přímými výdaji. Garance z takzvaného Evropského mechanismu finanční stability (EFSM) by museli zaplatit jen v případě, že by Lisabon nedostál svým závazkům.

Portugalsko musí razantně škrtat

Prozatímní šéf MMF John Lipsky:

„Portugalské úřady navrhly program, který je ekonomicky velmi vyvážený a soustředí se na (hospodářský) růst a tvorbu pracovních míst. […] (Program) řeší základní problém v Portugalsku - nízký (hospodářský) růst - pomocí souboru politických opatření založených na obnovení konkurenceschopnosti prostřednictvím strukturálních reforem, zajištění vyvážené konsolidace rozpočtu a stabilizaci finančního sektoru.“

Nyní zemi čekají výrazné úspory v rozpočtových výdajích. Portugalsko ale bude muset také zvýšit daně, zreformovat pracovní a právní systém a provést ambiciózní privatizační plán. Minulý týden tamní statistický úřad oznámil, že se hrubý domácí produkt země v prvním čtvrtletí snížil o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy klesl o 0,6 procenta. Portugalská ekonomika se tak vrátila do recese, která je definována jako dva mezičtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Předpokládá se, že hospodářský pokles Portugalska se ještě prohloubí kvůli úsporným opatřením. Portugalská ekonomika by podle agentury Reuters měla letos i napřesrok klesnout o dvě procenta.