WikiLeaks: Krveprolití na Tchien-an-men nebylo na Tchien-an-men

Peking - Matky čínských studentů, které postřílela armáda při potírání protestů v roce 1989, potvrdily zprávy z internetového zdroje WikiLeaks. Podle nich jejich synové ve skutečnosti nebyli zabiti na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men), které se stalo symbolem jejich odporu, ale na různých místech Pekingu. Čínská vláda se zatím k depeším zveřejněných serverem WikiLeaks nevyjádřila. Mohly by jí ale hrát do karet. Od začátku totiž tvrdí, že na náměstí Nebeského klidu armáda nikoho nezabila.

Americká diplomatická depeše z července 1989, zveřejněná serverem WikiLeaks, přináší výpověď chilského diplomata. Ten viděl, jak čínská armáda proniká na náměstí, a žádnou střelbu do davu nezpozoroval, i když sporadicky byly nějaké výstřely slyšet. Řekl, že většina vojáků na náměstí měla jen obušky a dřevěné hole. Přesto řada zahraničních novinářů v Pekingu tehdy mluvila o tom, jak čínští vojáci na náměstí vtrhli a stříleli do davu. Později se někteří za nepřesnost omluvili.

„Demonstranti, kteří ještě byli na náměstí, když tam pronikla armáda, dostali po dohodě s vojáky povolení odejít. Nebyl žádný masakr na náměstí Nebeského klidu, ale rozhodně se odehrál masakr v Pekingu,“ říká bývalý zpravodaj BBC v Pekingu James Miles.

Reportáž Petra Zavadila a Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Pekingský zpravodaj České televize Tomáš Etzler se dnes telefonicky spojil se dvěma matkami, jejichž děti byly během nepokojů na náměstí Nebeského klidu zastřeleny. Obě řekly, že zprávy z depeší publikovaných Wikileaks nejsou pro ně ničím novým a že už 5. června 1989 věděly, že jejich synové zemřeli na Mu Si-di a Sing-men, tedy asi pět kilometrů západně od náměstí Nebeského klidu, jak se v dokumentech uvádí. Obě matky dodaly, že to pro ně nic na věci nemění, protože jejich synové byli zabiti při potlačení prodemokratických studentských demonstrací, jejichž centrem náměstí Nebeského klidu skutečně bylo.

Důkazy o stovkách mrtvých jsou totiž nepopiratelné navzdory tomu, že se čínská vláda snaží tuhle krvavou kapitolu ze svých dějin vymazat - ať už zemřeli přímo na náměstí, nebo v nedalekém okolí.