Kimova hra s Čínou: Navštívil průmyslové město a chce pomoc

Peking - Cestou do průmyslového města na severovýchodě Číny dnes pokračovala údajná návštěva severokorejského vůdce Kim Čong-ila v této zemi. Podle jihokorejské televizní stanice YTN může být cílem jeho pobytu získat od Pekingu příslib hospodářské pomoci. Severokorejský vůdce navštívil Čínu naposledy loni v srpnu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao ho tehdy vybídl, aby se nechal inspirovat čínskými reformami a více uvolnil státem řízenou ekonomiku.

Podle jihokorejské agentury Jonhap Kim Čong-il ve městě Čchang-čchun navštívil stejný hotel, kde se loni v srpnu sešel s Chu Ťin-tchaem. Zvláštní vlak se severokorejským vůdcem poté údajně zamířil na jih k městu Šen-jang. Jihokorejská média spekulují, že tady nebo přímo v Pekingu by se Kim mohl s čínským prezidentem opět sejít.

Kim se v průběhu návštěvy na veřejnosti neobjevil. Japonská televize NHK ale získala záběry, na kterých před odjezdem do Čchang-čchun v pátek večer údajně opouští hotel v jiném čínském městě. Čína, která je hlavní oporou uzavřeného severokorejského režimu, by podle expertů mohla prostřednictvím návštěvy severokorejského vůdce upevnit svůj rostoucí vliv na Pchjongjang, zvláště pokud jde o ekonomiku.

Přítomnost Kim Čong-una zahalena rouškou tajemství

Jihokorejská média v pátek s údajným příjezdem Kima spekulovala, že do Číny ten den dorazil také jeho syn a pravděpodobný nástupce Kim Čong-un. Přicestoval podle nich do města Tchu-men na hranicích se Severní Koreou. To, zda se přidal ke svému otci, však dnes nebylo jasné. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner potvrdil, že nemá informace o tom, že by někdo ze severokorejského vedení byl na návštěvě Číny. Návštěvu KLDR podle něj naopak v úterý zahájí delegace amerických činitelů. Zjistit má mimo jiné zásoby potravin.

Pchjongjang na začátku roku požádal o potravinovou pomoc. Podle březnové zprávy OSN naléhavou pomoc po loňských záplavách a kruté zimě potřebuje šest milionů Severokorejců.

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24