Netanjahu zlehčil spory s Obamou, diskuse o Palestině pokračuje

Washington – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl, že by se jeho vztahy s americkým prezidentem Barackem Obamou po vzájemném sporu o budoucnost Palestiny zásadně zhoršily. Tyto informace provázejí Netanjahuovu návštěvu Spojených států. Izraelský premiér se tak zřejmě snaží zklidnit možný hněv členů vlivného Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) vůči Obamovi. Americký prezident totiž před tímto výborem dnes vystoupil a vyzval k urychlené spolupráci na vytvoření palestinského státu. Zdůraznil, že pokud Izrael nebude spolupracovat, hrozí mu mezinárodní izolace.

„Nemůžeme si dovolit čekat další desetiletí, nebo dvě či tři další desetiletí, abychom dosáhli míru,“ řekl prezident Obama americko-izraelskému výboru. Navázal na svůj čtvrteční projev, kde hovořil o vytvoření Palestiny v hranicích z roku 1967. Dnes podotkl, že tato myšlenka odráží okamžitou potřebu pro takzvané mírové řešení dvou států mezi Izraelci a Palestinci.

Benjamin Netanjahu dorazil do Spojených států záhy po Obamově čtvrtečním projevu o obnovení palestinského státu v hranicích z roku 1967. Premiér Izraele ihned odmítl. Totéž zopakoval americkému prezidentovi do očí na vzájemném pátečním setkání. Poté se objevily spekulace o roztržce obou státníků.

Barack Obama po setkání s Netanjahuem přiznal, že spolu nesouhlasí v názorech na cestu k dosažení míru na Blízkém východě. Podotkl, že se to „mezi přáteli stává“ a označil schůzku za „mimořádně konstruktivní“.

Klíčový ve vztahu obou politiků může být úterní projev izraelského prezidenta v americkém Kongresu. Očekává se, že Netanjahu buď Obamovu koncepci izraelsko-palestinského mírového urovnání v Kongresu jednoznačně odmítne, nebo se bude snažit zklidnit napjaté vztahy.