Kam zmizel Adolf Hitler?

Praha - Adolf Hitler se zastřelil krátce před pádem Berlína. Pochyby o jeho smrti ale přetrvávaly řadu let. Vyvrací je německý dokument, který dnes v premiéře uvede Dvojka. Deset dnů po svých 56. narozeninách a v den své svatby, 30. dubna 1945, spáchal Adolf Hitler uprostřed zničeného a takřka dobytého Berlína sebevraždu. Propaganda nacistického režimu, kterému zbývalo už jen pár dnů existence, však tvrdila, že „Vůdce a Říšský kancléř zemřel hrdinskou smrtí uprostřed svých vojáků, když se snažil zastavit bolševické hordy.“ Dokument sledujte dnes na ČT2 od 20:05 hodin.

Hitlerovu ohořelou mrtvolu objevili na zahradě Nového říšského kancléřství vítězní sovětští vojáci. Jenže její nález Stalin spojencům zatajil. Po skončení válečného běsnění se proto okamžitě objevily nejrůznější fámy. Co se s Hitlerem vlastně stalo? Je opravdu mrtvý? Jedna stopa vedla do Jižní Ameriky, druhá do Antarktidy, třetí dokonce do Washingtonu.

Hitler během svého posledního dne uzavřel manželství s dlouholetou přítelkyní Evou Braunovou a poté oba novomanželé spáchali sebevraždu. Jejich těla byla podle příkazu spálena na zahradě Říšského kancléřství.

Mrtvolu se snažila najít zvláštní jednotka ruské kontrarozvědky. „Pátého května konečně našli to, co hledali. Trvalo jim to celkem tři dny. Nenašli sice Hitlerova zubaře, objevili ale jeho asistentku a ta podle chrupu Hitlera identifikovala. Pátrači svůj úkol splnili,“ popisuje v dokumentu vojenský historik Antony Beevor.

Stalin: Hitler je naživu a skrývá se v Argentině

Sověti převezli ostatky na svou základnu u Magdeburku, ale spálili je až roku 1970. Což dlouhá léta nikdo nevěděl. Bezprostředně po válce téměř 70 procent Američanů věřilo, že Hitler stále žije.

Spekulace podpořil také sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin. Když se ho v červenci 1945 na Postupimské konferenci člen americké delegace zeptal, jak asi Hitler zemřel, Stalin odpověděl, že Hitler je naživu a skrývá se v Argentině.

„Stalin rozhodl, že informace o Hitlerově smrti zůstanou v naprosté tajnosti. Neinformoval ani velitele Berlína, maršála Žukova, protože mu příliš nedůvěřoval. Stalin se prostě obával silného konkurenta,“ uvažuje historik Beevor.

Konvoj do Patagonie, expedice do Země královny Maud

Osud Hitlera zkoumala i americká agentura FBI. Ta například prověřovala hlášení, že nacistický vůdce unikl přes Atlantský oceán v ponorce. V polovině července 1945 se totiž na argentinské základně objevila německá ponorka. „Bylo to zvláštní, protože válka skončila už 8. května. Kde byla ty dva měsíce?“ ptá se Colin Summerhayes z univerzity v Cambridge.

Tisk ihned zaplnily spekulace o tom, že ponorka mohla být součástí konvoje, který Hitlera odvezl z Evropy do Patagonie, kde se měl ukrýt v podzemním bunkru.

Podle dalších teorií měly německé ponorky Hitlera odvézt do Antarktidy. Před válkou vyslali nacisté tajnou expedici do Země královny Maud. „Některé zdroje později uváděly, že se Němci opět vrátili v letech 1940 a 1941 a pokračovali v budování základny. Mluvilo se o rozlehlých podzemních prostorách, podle jiných zvěstí ponorky vplouvaly do přístavu tunelem v ledovci,“ líčí Summerhayes divoké spekulace.

Kde vezmete v Antarktidě dostatek elektřiny?

„To už je ale naprostá fikce. Vybudovat takové základny by bylo nesmírně obtížné, bylo by k tomu potřeba velké množství lidí, strojů a hlavně energie, a kde vezmete v Antarktidě dostatek elektřiny?“ odmítá spekulace odborník na polární oblasti Summerhayes.

Až po letech vyšlo najevo, že Hitlerovo tělo bylo definitivně spáleno začátkem sedmdesátých let minulého století na jedné sovětské vojenské základně ve východním Německu, aby jeho památku nic nepřipomínalo. I když neblahý stín člověka, který rozpoutal 2. světovou válku, v paměti lidstva zůstane patrně navždy.

Pohled na nohu Evy Braunové

Pravda se prosadila až po Stalinově smrti. Tehdy Kreml propustil ze zajetí Hitlerova komorníka Heinze Lingeho a pobočníka Otto Günscheho. Oba muži před německými soudy vypověděli, jak těla Hitlera a jeho partnerky objevili a následně sledovali jejich spálení.

„To poslední, co si z toho odpoledne pamatuji, byl pohled na nohu Evy Braunové. Byla zabalená do deky, která najednou sjela, a také se jí přitom vyhrnuly šaty, takže se odhalilo její stehno a to vypadalo jako pečená husa,“ vzpomínal před soudem Linge. V roce 1956 byl Adolf Hitler oficiálně prohlášen za mrtvého.

Reprízu dokumentu na ČT2 můžete sledovat v pondělí 30. května od 17:00.