Mobilní trendy nabízí papírový displej i co nejchytřejší aplikace

Praha – Vývoj v mobilních technologiích jde kupředu rekordním tempem, a vývojáři se proto předhání s převratnými novinkami. Mezi takové objevy patří například nedávno zveřejněný prototyp ohebného telefonu se zcela novým způsobem ovládání. Takzvaný PaperPhone pracuje stejně jako čtečky knih s elektronickým inkoustem a reaguje například na ohnutí rohů.

PaperPhone je superlehký telefon, který je jen o málo tlustší než list papíru. Podle svých vynálezců, vědců z Human Media Lab při kanadské Queen's University, by mohl být na trhu do pěti let. Navíc použitý elektronický inkoust by mohl nabídnout dobrou alternativu k dnešní nízké výdrži chytrých telefonů, které při intenzivním používání vydrží zhruba dva dny či spíše den, jak zdůraznil odborník na telekomunikace Jan Lodl.

Také podle Lodla bude mobilní trend určovat vývoj v displejích. Co největší displeje by se tak měly vejít do co nejmenšího prostoru. Další výzvou je vývoj baterií do mobilních zařízení, které při co nejmenší velikosti zajistí dostatečnou výdrž přístroje.

Firmy se předhání v co nejlepších aplikacích

„V budoucnu na tom bude nejlíp právě ten, kdo nabídne nejlepší software a nejlepší aplikace,“ tvrdí obchodník Amen Rawat. Právě v aplikacích se výrobci předhánějí, seč mohou. Někteří si od mobilů odskočili ke grafickým tabletům a čtečkám elektronických knih, jiní stále zdokonalují samotné funkce mobilů.

Novinkou ve Spojených státech je aplikace Square. Připojením malého zařízení ve tvaru čtverce do zdířky pro sluchátka vašeho telefonu či tabletu můžete přijímat platby kartou. „Chceme to rozjet už v druhé polovině letošního roku. Systém už podporují nebo chtějí podporovat výrobci jako Samsung, LG nebo Blackberry,“ říká ředitel mobilní sekce společnosti Visa Bill Gajda.

Zařízení by mělo sloužit hlavně drobným podnikatelům, kadeřníkům, stánkovým prodejcům nebo třeba domácím učitelům. I při využívání služeb těchto profesí tak můžete směle vytáhnout platební kartu namísto hotovosti.

Mobilní peněženky se otevřely v Británii

Britský Orange jako první proměnil mobilní telefony na platební karty. Ke spuštění ho hnaly přípravy na letní olympiádu ve Velké Británii. Zákazníci sítě Orange tak mohou platit telefonem už v padesáti tisících obchodů. „Peněženka v mobilu umožňuje jednodušší nakupování a navíc hned vidím, kolik jsem utratil a kolik mi zbývá na účtu,“ říká ředitel divize Barclaycard Consumer David Chan. Jako první přišly na řadu řetězce s rychlým občerstvením, ale už v létě budou moci Britové mobilem platit třeba mýtné na dálnici M6.

Své mobilní peněženky chtějí i čeští operátoři. První experimenty už probíhají například v Plzni, kde se mobilem platí jízdenky v MHD. Masivní rozjezd se ale plánuje až na druhou polovinu příštího roku. Mobilní peněženky přitom operátoři zkoušeli s nevalnými úspěchy rozjíždět v minulosti. Teď doufají, že se model, kdy jen pronajímají firmám prostor na SIM kartách pro platební aplikace, osvědčí.

  • Chytrý telefon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257236.jpg
  • Square zdroj: magicformulamarketing.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257247.jpg
  • OH Londýn 2012 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2368/236713.gif