Sperma Strausse-Kahna objeveno na šatech pokojské

New York - Na šatech pokojské, kterou údajně sexuálně napadl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, se našly stopy spermatu. Francouzský server atlantico.fr to dnes oznámil s odvoláním na depeši newyorské policie, která byla zaslána francouzským úřadům. Informace o výsledcích testů DNA dostala francouzská strana prý už v neděli a zveřejněny mají být v následujících hodinách. Na mezinárodním poli se mezitím naplno rozjela bitva o to, kdo uvolněné křeslo předsedy MMF obsadí.

O biologických stopách Strausse-Kahna již informovaly i americké televizní stanice ABC a NBC. NBC upřesnila, že byly zjištěny na límci halenky Strauss-Kahnovy oběti. Newyorská policie a soud, který se zabývá případem, odmítly jakkoli tyto informace komentovat. Nikdo je zatím ani nevyvrátil.

Informace o výsledcích testů DNA, které byly provedeny na skvrnách na šatech a na vzorcích sebraných na těle ženy, dostala francouzská strana podle atlantico.fr už v neděli. Podle agentury AFP neměly oficiálně být výsledky laboratorních zkoušek oznámeny před zahájením soudního procesu se Straussem-Kahnem, který by měl ovšem začít až za několik měsíců.

Sperma Strausse-Kahna objeveno na šatech pokojské (zdroj: ČT24)

Server atlantico.fr má podle všeho přístup k informacím na francouzských diplomatických kanálech. Byl to právě on, kdo jako první přišel s překvapující informací, že Strausse-Kahna před více než týdnem zatkla newyorská policie po incidentu s pokojskou.

Kdo se postaví do čela MMF?

Mezinárodní ekonomickou scénu ale víc než samotné Strauss-Kahnovo obvinění zajímá, kdo zaujme uvolněný post v čele mezinárodního měnového fondu. Je sice nepsaným pravidlem že v čele MMF stojí zástupce Evropy. S tím se ale už ostatní země v čele s mocnostmi rozvojového světa tentokrát nechtějí smířit. Svého kandidáta už navrhlo třeba Mexiko. „Myslím, že můžu vést mezinárodní měnový fond nejen díky svým zkušenostem ministra financí a šéfa mexické centrální banky, ale taký kvůli zkušenostem ze samotného MMF,“ uvedl guvernér mexické centrální banky Augustin Cartens.

Starý kontinent se ale uvolněného postu nechce vzdát obzvlášť v době, kdy je eurozóna v krizi a fond může rozhodovat o pomoci, či nepomoci zadluženým státům. Největší favoritkou tak stále zůstává francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ČT24