Američanovi pomáhala s útoky v Bombaji tajná služba ISI

Chicago - Američan David Headley, který se loni přiznal k tomu, že pomáhal vybírat cíle pro teroristický útok v indické Bombaji z roku 2008, v pondělí u soudu prohlásil, že mu pomáhali dva důstojníci pákistánské tajné služby ISI. Při atentátu zahynulo přes 170 lidí. O jeho výpovědi informovala dnes agentura Reuters. Headlymu, který byl zadržen v říjnu 2009 a s policií spolupracuje, hrozí doživotní vězení.

V listopadu 2008 zaútočila skupina deseti atentátníků na bombajské hotely a nádraží. Během třídenní akce teroristé zabili přes 170 lidí včetně tří desítek cizinců, zranili tři stovky dalších. Devět útočníků bylo zabito, jednoho indická policie zadržela.

Headley se už dříve přiznal také k tomu, že připravoval útok na dánský list Jyllands-Posten, který v roce 2005 otiskl karikatury islámského proroka Mohameda. Ty pobouřily muslimy po celém světě.

Mezi USA a Pákistánem vládnou v současnosti napjaté vztahy kvůli likvidaci teroristického vůdce Usámy bin Ládina americkým komandem na pákistánském území bez vědomí pákistánských úřadů. I to je výsledkem nedůvěry USA k pákistánským orgánům podezřelým ze sympatií k islámským radikálům.