Výbuch v íránské rafinérii, na místě byl i Ahmadínežád

Abádan - V íránské rafinérii v Abádanu, na jihozápadě země, vybouchnul zřejmě plyn. A to v době, kdy byl v podniku íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Prezident je v pořádku, nejmíň 22 lidí je zraněných a podle agentury Mehr jeden člověk zemřel. Po návštěvě vystoupil Ahmadínežád s proslovem ve státní televizi a zahájil novou fázi prací v ropné rafinérii.

Během dnešní návštěvy íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v rafinérii na jihozápadě Íránu došlo k výbuchu. Celkem 22 lidí bylo zraněno, jeden dokonce zemřel. Prezident na místo povolal speciální letadlo, které zraněné přepravilo do nemocnice. Jemu samotnému se nic nestalo.

Důvodem výbuchu je údajně technická závada, prý unikal plyn. Po explozi vypukl požár. Nad rafinérií se proto vznášela hustá oblaka kouře. Na místě zasahovali hasiči, kteří už ale údajně oheň zvládli. 

„Nebyl to akt úmyslné sabotáže, byl to důsledek technických problémů. Experti varovali, že rafinérie v Abádanu není připravena na rozšíření provozu,“ řekl k tomu předseda parlamentního výboru pro energetiku Hamíd Rezá Katúzían.

Ahmadínežád navzdory incidentu pronesl v přímém televizním přenosu projev u příležitosti otevření nové části této největší íránské rafinérie. 

Írán v minulých letech intenzivně rozšiřoval kapacity svých rafinérií ve snaze minimalizovat dopad západních sankcí na Teherán kvůli jadernému programu. Projekt v Abádanu má za cíl zvýšit denní produkci této sto let staré rafinérie o třetinu ze současných 400 tisíc barelů denně.