Vizionář se sekl o pět měsíců: Konec světa až v říjnu

Oakland (USA) – Konec světa nastane 21. října. S tímto novým tvrzením přišel 98letý Harold Camping, který apokalypsu původně předpovídal na 21. května. V pondělí řekl novinářům, že se spletl a že soudný den přijde až o pět měsíců později. Bývalý stavební inženýr, který vede síť křesťanských stanic Family Radio, se omluvil za to, že nevypočítal datum tak přesně, jak mohl. Prý se cítil hrozně, když se jeho předpověď nenaplnila, opustil proto domov a odjel i s manželkou do motelu. Nebylo to poprvé, kdy Camping konec světa prorokoval; dříve apokalypsu předpověděl například na září 1994. Tehdy k ní ale také nedošlo - prý kvůli matematické chybě při výpočtu.

Camping si podle svých slov uvědomil, že 21. květen byl pouze „duchovním“ soudným dnem. Svět bude podle Campinga zcela zničen až za pět měsíců. Protože ale Bůh již učinil své rozhodnutí, je zbytečné před tímto dnem lidi dále varovat, a Campingova rádia tak budou až do posledního dne světa - 21. října - hrát pouze křesťanskou hudbu.

V týdnech před 21. květnem naopak síť Family Radio, která vysílá ve 30 jazycích a jen v USA zahrnuje kolem 150 rozhlasových stanic, napnula všechny síly, aby šířila poselství svého šéfa. Pronajala si například přes pět tisíc billboardů v USA i v zahraničí a distribuovala více než dva miliony letáků.

Camping řekl, že nedokáže odhadnout, kolik peněz rozsáhlá kampaň stála, ani jakou částkou na ni přispěli dárci. Podle agentury AP Campingova nezisková organizace získala jen za rok 2009 dary ve výši 18,3 milionu dolarů (319 milionů korun). Někteří z příznivců svérázného duchovního prý organizaci věnovali veškerý svůj majetek.

Harold Camping
Zdroj: Marcio Jose Sanchez/ČTK/AP