Obama s Medvěděvem si na summitu G8 vyjasňují plány na protiraketový štít

Deauville - Ve francouzském Deauville začala přísně střežená schůzka skupiny G8. Lídři světových velmocí na ní diskutují hlavně o situaci v arabských zemích. Zvlášť se sešel ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým americkým protějškem Barackem Obamou kvůli plánům na obranný protiraketový štít. Jeho součástí má být i americká základna v Polsku. Medvěděvova mluvčí v rozhovoru s novináři neřekla, zda Medveděv nabídku Baracka Obamy, Nicolase Sarkozyho a Davida Camerona přijal. Na pořadu jednání byly i otázky jaderné bezpečnosti a dluhové krize eurozóny, řeč ale přišla i na budoucnost internetu.

Prezident Barack Obama po jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem na summitu G8 řekl, že USA a Rusko jsou odhodlány najít společný postoj k plánu protiraketové obrany v Evropě. „Pokračovali jsme v našem jednání o raketové obraně. Budeme spolupracovat dál tak, abychom našli řešení, které vyhovuje bezpečnostním potřebám oběma našich zemí,“ řekl Obama.

Barack Obama po summitu zamíří i do Polska. Tady netrpělivě čekají na jeho návštěvu i ve městě Lask, kam by se měli již brzo přestěhovat američtí vojáci se stíhačkami F-16. Američané by měli být v Lasku od poloviny roku 2013. Polská vláda spolu s prezidentem čekají, že ve Varšavě Obama vznik základny potvrdí.

Poláci chtějí s Obamou mluvit nejen o umístění americké základny v Lasku. Chtějí také s americkým prezidentem řešit zrušení vízové povinnosti. Neméně důležitým tématem je pak těžba břidlicového plynu, od níž si Poláci hodně slibují. Zásoby břidlicového plynu by Polákům prý stačily na 300 let a zbavily by je závislosti na Rusku. S těžbou by měly pomoci právě americké firmy.

Medvěděv vyřeší Libyi?

Lídři G8 se ve Francii zabývají i vlnou revolucí v arabských zemích. Šéfové zemí G8 plánují vyhlásit „trvalé partnerství“ s Tuniskem a Egyptem. V těchto zemích totiž padly dlouholeté mocenské režimy.

Sarkozy předložil svým hostům z Británie, Německa, Itálie, USA, Japonska, Kanady a Ruska návrh rezoluce o „arabském jaru“, který vyzývá libyjské a syrské vedení, aby zastavila ozbrojené násilí proti vlastnímu obyvatelstvu.

Jasnou představu má Sarkozy o tom, jak by se mělo v Libyi postupovat: „Netvrdíme, že Kaddáfí musí do exilu, to není náš problém. Říkáme-li, že musí pryč, pak to znamená, že se musí vzdát moci, a čím dřív to udělá, tím lépe.“

Spojené státy, Francie a Velká Británie na summitu vyzvaly ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby se ujal role prostředníka při urovnání občanské války v Libyi. „Na dvoustranných schůzkách prezidenti USA a Francie a britský premiér děkovali prezidentovi Ruska za jeho postoje k Libyi. Při všech rozhovorech zazněly prosby, aby se Rusko ujalo role prostředníka v Libyi,“ informovala Medvěděvova mluvčí.

Diplomatický zdroj agentury Reuters nicméně návrh na zprostředkování nepotvrdil. „Tak to jsme museli každý poslouchat něco jiného,“ řekl. Oficiálně delegace zemí G8 prohlášení Medvěděvovy mluvčí odmítly komentovat. Projekt ruského zprostředkování ale naopak potvrdily americké zdroje. Podle poradce Bílého domu Michaela McFaula je iniciátorem této myšlenky Barack Obama. Jiný prezidentův poradce Ben Rhodes připomněl novinářům, že Rusko má kontakty nejen v Libyi, ale po celé severní Africe. „Můžeme mít prospěch z konzultací a kontaktů tohoto typu,“ vysvětlil americkou pozici Rhodes.

Podle britského premiéra Davida Camerona by měl summit „Arabům v ulicích“ ukázat, že svět je na jejich straně. „Chci, aby summit vzkázal všem, kdo chtějí na Blízkém východě a v severní Africe víc demokracie, svobody a lidských práv, že jsme na jejich straně,“ řekl Cameron.

O konečném textu se jednalo na večeři v luxusní rybí restauraci Le Ciro's Barriere. Očekával se zejména odpor Ruska v případě ostrých formulací vůči Sýrii. Větší shoda zřejmě panovala ohledně Libye, při večeři se diskutovalo o situaci v Íránu, Afghánistánu a Pákistánu.

G8 řešila i dozvuky jaderné katastrofy ve Fukušimě

Dozvuky jaderné havárie v japonské Fukušimě se podle německé kancléřky Angely Merkelové promítly do shodného názoru členů skupiny, že je zapotřebí provádět pravidelné kontroly jaderných energetických kapacit. Podle francouzského premiéra Françoise Fillona chce zároveň Paříž svým partnerům navrhnout, aby byly vytvořeny „síly rychlé reakce“, které by měly být schopné reagovat na velké jaderné havárie.

Představu o zvýšení jaderné bezpečnosti novinářům upřesnil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Všichni si přejeme dostat se na velmi vysoké úrovně regulačních standardů pro jadernou bezpečnost, které by se vztahovaly na všechny státy s jaderným civilním energetickým programem a které by bezpečnost zvýšily na dosud nejvyšší úroveň,“ řekl Sarkozy. Francouzský prezident, jehož země je na jádru výrazně závislá, prohlásil, že jaderná energetika nemá žádnou alternativu. Dodal, že bezpečnost, nikoli náklady, musí napříště rozhodovat o jaderných projektech.