Hackeři pronikli do významné americké zbrojovky

Boston - Neznámí počítačoví piráti pronikli do zabezpečené počítačové sítě amerického zbrojního koncernu Lockheed Martin a několika dalších armádních dodavatelů v USA. Dva informované zdroje podle agentury Reuters v noci na dnešek uvedly, že útok hackerů na počítačové systémy zbrojovky byl rozsáhlý a ve firmě se týká velkého počtu lidí. Jeden z nich dodal, že zaměstnanci největšího dodavatele zbraní pro Pentagon stále mají možnost přihlašovat se k firemním e-mailům z mobilních zařízení.

Mluvčí podniku oznámil, že se Lockheed z principu nebude k útoku ani reakcím na něj vyjadřovat. Dodal, že firma kvůli zabezpečení podniká kroky proti hrozbě útoků pravidelně. Lockheed je zároveň největším dodavatelem informačních technologií pro americkou vládu. Zatím není jasné, jaká data, pokud vůbec nějaká, hackeři ukradli. Podle technologického blogu Roberta Cringelyho zaznamenali experti na zabezpečení systémů v Lockheedu útok již v neděli.

Lockheed disponuje stejně jako další atakované společnosti citlivými daty o zbrojních systémech i o vojenských technologiích používaných v současné době v bojích na území Iráku a Afghánistánu. Podnik vyrábí mimo jiné stíhačky F-22 a F-35, loni zaměstnával celkem 133 tisíc lidí a vytvořil tržby 45,8 miliardy dolarů.

Velké korporace, zejména dodavatelé pro americkou vládu, drží informace o svém zabezpečení v tajnosti a vyjadřují se k nim veřejně jen ve výjimečných případech. Když firmy takové útoky přiznají, zpravidla je k tomu přinutila zákonná povinnost nebo velký dopad na zákazníky.