Mladič nechce krveprolití, své stoupence vyzývá ke klidu

Bělehrad - Někdejší vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladič, který v bělehradské věznici čeká na vydání k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii do Haagu, dnes vyzval ke klidu ultranacionalisty, kteří chystali protesty proti jeho zatčení. Toto Mladičovo prohlášení přišlo den před naplánovanou demonstrací proti jeho zadržení, kterou na neděli svolali do Bělehradu srbští radikálové. Mladičův právní zástupce Miloš Šaljič už dříve uvedl, že se proti rozhodnutí srbských úřadů vydat ho do Haagu odvolá. Hodlá tak učinit v pondělí.

„Pro nás zatčení Ratka Mladiče nic nezmění, ale doufám, že otevře oči všem, kdo popírají genocidu v Bosně.“

„Vyzývá lidi ke klidu, nechce krveprolití, nechce být příčinou nepokojů,“ potvrdil Mladičův advokát. Podle něj si je Mladič vědom toho, že bude vydán do Haagu, neví ale kdy a chce si to té doby trochu odpočinout. Případné pondělní odvolání Mladičova právního zástupce je považováno za pokus na poslední chvíli oddálit vydání Mladiče k mezinárodnímu soudu. Bělehradský soud ale může odvolání hned v pondělí zamítnout a teoreticky by Mladič mohl být do Haagu vydán stejný den.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Mladič čelí obvinění z vraždy skoro 8 000 lidí v Srebrenici. Bosenskosrbská armáda v čele se svým tehdejším velitelem před 16 lety dobyla Muslimy obydlenou enklávu a začala systematicky vyhlazovat obyvatele mužského pohlaví. „Přejeme mu dlouhý život a pevné zdraví. Aby se dočkal rozsudku!“ podotkla Mehmetovičová.

Syn Mladiče pochybuje, že otec je zdravý

Devětašedesátiletého Mladiče dnes také druhý den po sobě navštívili jeho nejbližší, manželka se synem. Tvrdili, že Mladičův zdravotní stav není dobrý, a dožadovali se, aby jej posoudil nezávislý lékařský tým. Mladič prý chce, aby součástí týmu byl aspoň jeden lékař z Ruska. „Moje matka i já jsme přesvědčeni, že si zcela neuvědomuje situaci, v níž se ocitl,“ řekl Mladičův syn Marko s tím, že „otec dnes přece jen vypadal lépe než včera“.

Památník v Srebrenici
Zdroj: ČT24