Po inauguraci nigerijského prezidenta exploze

Abuja - Jen pár hodin po nedělní inauguraci nigerijského prezidenta Goodlucka Jonathana zabila bomba na severu země ve městě Bauchi 10 lidí a 20 dalších zranila. Vybuchla na tržnici u kasáren, k útoku se nikdo nepřihlásil. Vítězství křesťanského prezidenta Jonathana vyvolalo nespokojenost mezi muslimskou opozicí, která volby považuje za zmanipulované. Při povolebních střetech mezi muslimy a křesťany zemřelo na 800 lidí.

Podle různých zpráv otřásly oblíbeným barem na vojenské základně v Bauchi hned tři mohutné exploze. Jiné zdroje uvádějí, že výbuch by jen jeden, a to na trhu blízko kasáren.

Ve městě Zuba v blízkosti metropole Abuja večer došlo k menšímu výbuchu v pivnici. Zdejší incident si vyžádal tři lehce raněné. Ti skončili v nemocnici.

Během posledních měsíců byly v severní Nigérii zabity stovky lidí při násilnostech a odvetných útocích po vítězství křesťanského kandidáta Goodlucka Jonathana v prezidentských volbách. Jonathan, který byl v neděli slavnostně uveden do úřadu, porazil muslimského kandidáta ze severu Muhammadua Buhariho.