Endeavour se vrací na Zem - naposled

Houston – Pohádkový Krteček už míří zpátky na Zem. Po několikadenním vesmírném výletu opustil mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a společně se šesti kosmonauty se nalodil na raketoplán Endeavour. Ten se následně od ISS odpojil a už se vrací zpět na Zem. Krtečka do vesmíru vynesl americký astronaut Andrew Feustel.

Pět Američanů a jeden Ital dnes opustili ISS, aby se v raketoplánu Endeavour vrátili zpět na Zem. A loučení s ISS tentokrát bylo trošku sentimentální. Dva kosmonauti Mike Fincke a Gregory Chamitoff sehráli scénku, že nechtějí stanici po dobrém opustit. Jejich kolegové je proto museli na oko donutit násilím.

Ještě před tím, než Endeavour definitivně zamířil k Zemi, vyzkoušeli kosmonauti nový systém navigace, který by měl do budoucna usnadnit kotvení k ISS. Přibližně po hodině pozvolného vzdalování od stanice raketoplán zažehl motory a začal se k ISS vracet. Dostal se k ní až do blízkosti 300 metrů, teprve pak se znovu obrátil a vydal se na zpáteční let. Astronauti tak vyzkoušeli nový systém vizuální kontroly.

Sestup vesmírné lodi bude trvat asi dva dny, raketoplán by tedy měl přistát ve středu, po osmé hodině SELČ. Bude to jeho poslední přistání v historii, do vesmíru už totiž Endavour nepoletí, bude vystaven v muzeu.

Třicetiletý program raketoplánů by měl definitivně uzavřít let Atlantisu, který 8. července odstartuje, aby vynesl na ISS modul Raffaello.

Co bude s Krtečkem? Mohl by být ve státním znaku…

Spolu s kosmonauty se vrací na Zem i pohádkový Krteček. Podle manželky astronauta Andrew Feustla Indiry, by se mohl plyšový krteček už v létě vrátit do Česka. Co s ním ale potom bude, není zatím jasné. „Ještě to budeme muset vymyslet,“ řekla Feustelová, jejíž matka byla Češka. Cesta Krtečka do vesmíru v Česku vzbudila velkou pozornost. „Možná tak teď bude potřebovat ochranku,“ žertovala Feustelová.

O pohádkové postavičce si zavtipkoval i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je nyní v USA a který se zúčastnil recepce v Českém centru a muzeu v texaském Houstonu. Postavu Krtečka ocenil, když řekl, že by mohl být v českém státním znaku. „Od přírody totiž dělá tunely,“ prohlásil Schwarzenberg s kovbojským kloboukem na hlavě, který mu věnoval český honorární konzul Raymond Snokhouse.

Schwarzenberg si v Houstonu prohlédl také středisko pro kontrolu vesmírných letů. Navštívil i historickou místnost, odkud Američané sledovali lety raket Apollo na Měsíc. Od bývalého amerického astronauta Michaela Coatse dostal českou vlajku, která byla na palubě raketoplánu Discovery při jeho únorové misi.