Rasmussen: Blíží se Kaddáfího konec

Varna - Severoatlantická aliance dosahuje v Libyi svých cílů, prohlásil na fóru aliance v bulharské Varně generální tajemník Anders Fogh Rasmussen. Kaddáfího hrůzovláda spěje podle Rasmussena ke svému konci. Řekl, že alianční operace vážně narušily možnosti Kaddáfího zabíjet občany své země. Opouštějí ho prý i ti, kteří patřili k jeho nejbližšímu okruhu. Libyjská vláda dnes obvinila NATO, že při bombardování města Zlitán východně od Tripolisu zabila 11 civilistů.

„Naše operace v Libyi dosahuje svých cílů… Zásadně jsme omezili Kaddáfího možnosti zabíjet lidi,“ řekl Rasmussen ve Varně. „Kaddáfího vláda teroru se blíží ke konci. Je izolovaný. Opouštějí ho nejbližší,“ dodal.

V Libyi dnes jednal s Kaddáfím i jihoafrický prezident Jacob Zuma, a to už podruhé. Opět se pokoušel hledat mírové řešení konfliktu. Jeho strana Africký národní kongres odsuzuje letecké údery NATO v Libyi. Zuma po jednání uvedl, že Kaddáfí je ochoten k příměří, klade ale stále podmínky odmítané opozicí. Povstalci, kteří s Kaddáfího armádou bojují od února, odmítají vyjednávat, dokud Kaddáfí neodejde.

Libyjská agentura JANA dnes informovala o tom, že po útoku NATO na město Zlitán zemřelo 11 civilistů. Aliance zatím jen připustila, že v neděli v okolí města zničila asi 20 vojenských objektů a aut.