San Francisco už neřeší květiny ve vlasech, ale obřízku

San Francisco - V americké Kalifornii se rozhořel boj o mužskou obřízku. Skupina křesťanských aktivistů ji chce na území San Francisca úplně zakázat. Už se podařilo sehnat potřebných 12 tisíc podpisů, takže se o návrhu bude hlasovat při listopadových volbách. Podle právníků je ale šance na úspěch malá. Protiobřízkový zákon by totiž jako omezování náboženské svobody takřka jistě zrušil nejvyšší soud.

Zatímco židé a muslimové pokládají chirurgické odstranění předkožky za potvrzení smlouvy s bohem, pro odpůrce obřízky to není nic jiného než mrzačení novorozence. „Je to bolestivé a zcela zbytečné. Ať si každý v dospělosti o sobě rozhodne sám. Ale dospělí muži si obřízku dělat nenechávají,“ říká jeden z odpůrců rituálu Lloyd Schofield.

Pokud by návrh v sanfranciských volbách prošel, hrozila by rodičům obřezaného dítěte pokuta tisíc dolarů a až rok za mřížemi. Agresivní kampaň paradoxně spojila sanfranciské židy a muslimy, kteří návrh pokládají za omezování náboženské svobody. „Obřízka byla odjakživa klíčovou součástí židovské tradice. A i v nejhorších časech útlaku přinášel rituál ohromnou radost,“ hájí tradici rabín Gil Leeds.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Vyhrocená debata o náboženské povinnosti obřízky a o jejích zdravotních výhodách či nevýhodách se vede desetiletí. Ve Spojených státech přitom zdaleka nejde jen o náboženské téma - mají ji skoro dvě třetiny Američanů. Po celém světě je to - hlavně díky islámu - zhruba každý třetí muž. Podle urologů nicméně v tomto ohledu neexistuje jasná odpověď. Třeba v subsaharské Africe rozšíření obřízky výrazně snižuje riziko rakoviny, nicméně zákrok má svá rizika a nevýhody.

Rabín Gil Leeds
Zdroj: ČT24