Piráti u pobřeží Somálska znovu udeřili, tentokrát na Španěly a Japonce

Madrid - Baskickou rybářskou loď Playa de Bakio se 26člennou posádkou v neděli přepadli a zajali piráti 400 kilometrů od somálského pobřeží. Podle španělského ministerstva zahraničí nebyl nikdo z posádky zraněn, ministerstvo obrany nařídilo španělským vojenským lodím v oblasti, aby okamžitě zamířily k místu incidentu. U východního jemenského pobřeží dnes ráno napadly posádky pěti zatím neidentifikovaných člunů japonský ropný tanker, z jehož poškozeného trupu uniklo do moře několik set galonů paliva. Ani při tomto útoku nebyl nikdo zraněn.

Španělskou loď, která v oblasti lovila tuňáky, piráti přiměli aby zamířila k pobřeží. „Daří se nám dobře, nemáme žádné problémy,“ podařilo se telefonicky sdělit kapitánovi rybářské lodi španělskému rozhlasu. Byl ale přerušen jedním z pirátů, který anglicky oznámil, že útočníci požadují výkupné. Piráti jsou údajně čtyři. Podle deníku El Mundo se k lodi přiblížili, zahájili palbu z granátometu a pak loď obsadili. Plavidlo utrpělo škody, je však schopno plavby, uvedlo baskické ministerstvo zemědělství a rybolovu. Z 26 členů posádky je 13 Španělů, ostatní pocházejí z Afriky. Španělsko navázalo kontakt se zeměmi, které mají poblíž své vojenské lodě.

Japonský tanker Takajama vezl 150 000 tun nákladu a do palby se dostal ve 04:30 hodin SELČ ve vzdálenosti asi 440 kilometrů od Adenu, když mířil do Saúdské Arábie. Na jeho palubě je podle provozovatele Nippon Yusen sedm Japonců a 16 Filipínců. Na cestě jsou od 4. dubna, kdy vypluli z jihokorejského Ulsanu. Útočníkům, kteří byli na pěti malých člunech, se z místa podařilo uprchnout. Mluvčí Nippon Yusen řekl, že trup lodi byl při ostřelování poškozen a že z něj vyteklo určité množství nákladu, než se posádce podařilo otvor dočasně zacelit. Teď tanker míří do doků v Adenu, kde bude opraven lépe.

Počátkem dubna unesli somálští piráti francouzskou luxusní plachetnici Le Ponant. O týden později posádku propustili, když jim bylo vyplaceno výkupné. Šest pirátů poté zadržely francouzské síly a dopravily do Francie, kde je zřejmě čeká soud.

Somálské pobřežní vody jsou známé jako jedna z hlavních oblastí na světě, kde působí piráti, kteří za vrácení zajatých lodí a osob požadují výkupné. Loni tam piráti unesli 25 lodí, od února v Adenském zálivu zaútočili už devětkrát. Majitelé unesených lodí většinou požadované výkupné zaplatí, jen se vyjednáváním snaží o jeho maximální snížení. Někteří představitelé somálské vlády, která čelí tuhému ozbrojenému odporu místních islámských skupin, se staví proti vyplácení výkupného. Utvrzuje to podle nich piráty v tom, že mohou ve své činnosti beztrestně pokračovat.

Piráti letos v prvním kvartále zaútočili padesátkrát

Ze zprávy Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) vyplývá, že případů námořního pirátství v prvním čtvrtletí letošního roku přibylo ve srovnání se stejným obdobím loňska o 20 procent. V prvních třech měsících letošního roku došlo podle údajů IBM ve světě ke 49 pirátským útokům, zatímco ve stejném období loňského roku jich bylo o osm méně. Tři námořníci letos při přepadení pirátů zahynuli a jeden se pohřešuje. Zpráva uvádí, že útočníci bývají zpravidla těžce ozbrojeni.

Nejnebezpečnější zemí pro lodní dopravu je podle IMB Nigérie, kde letos piráti zaútočili desetkrát. Pět přepadení se stalo v Adenském zálivu; somálské pobřežní vody jsou známé tím, že tu působí ozbrojené skupiny, které požadují výkupné za unesené lodi a rukojmí.

Pět útoků na námořní plavidla bylo letos zaznamenáno také v Indii, ale většinou šlo pouze o krádeže nákladu. Naopak počet případů pirátských útoků se i nadále snižuje v Indonésii. V Malackém průlivu, který byl ještě před několika lety rejdištěm pirátů, nebyl za letošní první tři měsíce ještě zaznamenán ani jeden útok. Zpráva IMB ocenila Indonésii, Malajsii a Singapur za výbornou spolupráci při kontrole bezpečnosti v Malackém zálivu, kterým propluje ročně více než 60 000 lodí s nákladem zboží a ropy určeným zejména pro Čínu a Japonsko.