„Pachatel“ střevní infekce dál neznámý, okurky to nebyly

Berlín – Pátrání po příčině nákazy nebezpečnou střevní bakterií enterohemoragickou Escherichiou coli (EHEC) se ocitlo ve slepé uličce. Původně se totiž mělo za to, že bakterie se rozšířila ze španělských okurek. To dnes ale testy vyvrátily. Podle hamburské ministryně zdravotnictví Cornelie Prüferové-Storcksové sice expertíza potvrdila u okurek výskyt bakterie EHEC, nikoliv však její toxické varianty O104, která si v Německu vyžádala už 15 mrtvých.

„Naše naděje, že jsme objevili zdroj těžkých a komplikovaných případů, se bohužel podle prvních výsledků nenaplnila,“ sdělila Prüferová-Storcksová. Zdroj nákazy je tak stále neznámý. I dál ale ministryně podezřívá z nákazy právě španělské okurky.

Na těch experti našli bakterii EHEC, nikoli však její toxickou variantu O104. Ta způsobuje těžké krvácivé průjmy. První případ úmrtí na nákazu smrtelnou bakterií ohlásilo dnes Švédsko, střevní infekci tam podlehla asi padesátiletá žena. V Německu počet obětí už stoupl na 15, přes 1 400 lidí je nemocných, z toho víc než 300 je ve vážném stavu. Nakažené hlásí i Velká Británie, Dánsko, Nizozemsko, Švýcarsko a Španělsko.

Studio ČT24 o nákaze střevní bakterií (zdroj: ČT24)

Vědci z univerzity v Münsteru vyvinuli rychlý test, který dokáže prokázat infekci v těle během několika hodin, což by mohlo usnadnit vystopování infekce.

Co stojí za nákazou, ale zatím stále není jasné. „Je to velmi těžké hledat, protože ta bakterie je střevní a může se vyskytovat na jakémkoli materiálu, který člověk požívá a který se dostane do styku s nějakými fekáliemi nebo zbytky zvířecích fekálií,“ říká Pavel Alexa, vedoucí Národní referenční laboratoře pro coli infekce v Brně.

Zatím ale odborníci dále varují před syrovou zeleninou. „Podle dosavadních znalostí se dá předpokládat, že se jedná pouze o povrchovou kontaminaci,“ uvedl Alesxa. Zeleninu a ovoce je proto potřeba důkladně omývat.