Titanic oslavil posmrtnou stovku

Belfast - Církevním obřadem a slavnostním shromážděním včetně vystřelení varovné světlice si dnes v severoirském Belfastu připomněli 100. výročí tamního spuštění obřího luxusního britského parníku Titanic na vodu. Obřad začal ve 13:45, kdy legendární plavidlo 31. května 1911 začalo opouštět belfastskou loděnici Harland & Wolff, a skončil houkáním sirén na lodích v belfastském přístavu. Podobná připomínka se uskutečnila i ve francouzském přístavu Cherbourg, kde se Titanic zastavil na své osudové cestě.

Titanic byl pýchou tvůrců z loděnice Harland & Wolff a symbolem úspěchu vlastníka - společnosti White Star Line. Mnoha „nej“ se pyšnící loď přilákala bohaté pasažéry, kteří si chtěli užít cestu přes oceán se vším komfortem. Nevšední zážitek z první podobné plavby Titanicu však skončil v noci na 15. dubna 1912 tragicky: ztroskotání „nepotopitelné“ nepřežilo přes 1 500 osob. Vrak, jenž ležel na mořském dně v hloubce přes 3 000 metrů 640 kilometrů od pobřeží Newfoundlandu, se podařilo objevit až v roce 1985.

Stavbu Titanicu zahájila loděnice v roce 1909. Na svou první zaoceánskou plavbu se z anglického Southamptonu do New Yorku vydal v pravé poledne 10. dubna 1912. Nalodilo se přes 2 200 lidí, včetně posádky. Ve čtvrtý den plavby bylo mrazivé jasné počasí a posádka obdržela asi šest varování před výskytem ledovců. Hlídka sice zahlédla temný předmět půl míle před lodí, těžce manévrovatelný gigant se mu ale nestačil vyhnout a pravobokem do ledovce 20 minut před půlnocí narazil. Potopil se během dvou a půl hodiny.

Titanic oslavil posmrtnou stovku (zdroj: ČT24)