Japonci ve Fukušimě podcenili hrozbu tsunami

Tokio - Japonsko podcenilo hrozbu poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Uvádí to ve své souhrnné zprávě o březnové tragédii Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Vyzvala proto japonské úřady, aby veřejnost nadále informovaly o současném stavu elektrárny a dbaly na zdraví tamních pracovníků. Úplnou zprávu o jaderné havárii zveřejní agentura ke konci června na mezinárodním zasedání ve Vídni.

„Riziko tsunami bylo v několika jaderných zařízeních podceněno,“ tvrdí ve zprávě MAAE. Podle agentury neměli Japonci v jaderné elektrárně Fukušima plán, jak se vypořádat s tsunami. V elektrárně byla pouze 5,7 metru vysoká zeď. Odborníci přitom předpovídali, že by na elektrárnu mohla případně udeřit i vyšší vlna tsunami. 

A to se nakonec skutečně stalo. Přesně 11. března udeřila na japonské pobřeží až deset metrů vysoká přílivová vlna, kterou vyvolalo zemětřesení. Ve Fukušimě se přelila přes ochrannou zeď a zalila záložní generátory. Přestalo tak fungovat chlazení reaktorů a uvnitř se začaly tavit palivové tyče. 

MAAE konstatovala, že z japonské jaderné havárie by se měli poučit provozovatelé jaderných elektráren po celém světě. „Projektanti a provozovatelé jaderných elektráren by měli správně vyhodnotit a zajistit ochranu proti všem hrozícím přírodním pohromám,“ uvedla MAAE.