Zdroj střevní nákazy neznámý, bakterie navíc zmutovala

Hamburk/Moskva – Německé testy zbývajících podezřelých okurek ze Španělska potvrdily, že tato zelenina nebyla kontaminována smrtícím typem střevní bakterie E. coli, která vyvolává krvácivé průjmy a způsobuje kolaps ledvin. Zdroj nebezpečné nákazy, jejíž šíření si v Evropě vyžádalo nejméně 18 lidských životů, tak zůstává neznámý. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes také uvedla, že bakterie se vyskytuje v dosud zcela neznámé zmutované formě. Zdroj nákazy stále není znám a němečtí odborníci tvrdí, že se ani nemusí nikdy zjistit. V Německu přibývá denně několik set nakažených a situace se může zhoršovat několik měsíců. Nemoc může mít také trvalé následky, které se mohou projevovat i neurologickými změnami.

Spolkový institut pro vyhodnocování rizik upřesnil, že žádný ze čtyř vzorků neprokázal sérotyp bakterie O104:H4, který byl izolován ze stolice pacientů. Rusko dnes přesto vydalo zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie a Španělsko bude chtít po Evropské unii odškodnění.

Šíření nebezpečné průjmové nákazy postihlo především Německo, kde jí dosud podlehlo 17 lidí. Jedna žena zemřela ve Švédsku. V drtivé většině případů jsou oběťmi právě ženy. Poslední známou obětí byla v noci na dnešek 81letá pacientka v Hamburku.

Jde o zmutovanou formu bakterie

Podle WHO jde o zcela novou zmutovanou formu bakterie: jde o mutanta dvou různých bakterií E. coli. Podle expertky na bezpečnost potravin Hilde Kruseové jde o „unikátní kmen, jenž dosud nikdy nebyl z pacientů izolován“. Německé úřady označují za původce nákazy bakterii EHEC sérotypu O104:H4. Podle WHO je zmutovaná bakterie asi živočišného původu.

Celkem zmutovaná bakterie napadla možná více než 2 000 lidí, většinou v Německu. U nejméně 470 z nich se projevilo nebezpečné ledvinové onemocnění hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Jenom v Německu bylo ve středu evidováno 1 064 už potvrzených případů napadení EHEC.

Bakteriolog Holger Rohde:

„Jde o patogen, který ještě neznáme. Je to genetický mutant dvou různých kmenů E. coli.“

Průjmová epidemie v Německu řádí už zhruba tři týdny a zdravotnická zařízení se obávají nedostatku náhradní krve pro pacienty. Pokud má u nich onemocnění vážný průběh, musí jim lékaři všechnu krev v těle vyměnit. Ta tak začíná pomalu ubývat.

Rusko zakázalo dovoz zeleniny z celé EU

Rusko vydalo s platností od dnešního rána zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie. Tamní úřady mají obavy, aby se do Ruska nedostala nákaza střevní bakterií E. coli, která řádí hlavně v Německu. Podle ruských médií platí zákaz od dnešního rána a vydal jej šéf tamního úřadu na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor Gennadij Oniščenko. Rusko dosud zakazovalo dovoz čerstvé zeleniny pouze z Německa a Španělska.

Gennadij Oniščenko, šéf ruského úřadu na ochranu spotřebitelů:

„Zavádíme ten zákaz, protože situace se během jednoho měsíce nedostala pod kontrolu. Nejsou známy zdroje infekce ani faktory, které přispívají k jejímu šíření.“

Oniščenko řekl, že jeho úřad o zákazu dovozu již informoval ruskou celní správu. Nařídil také, aby zelenina původem z Evropské unie byla z pultů ruských prodejen okamžitě stažena. Spotřebitelům pak doporučil, aby dávali pozor na to, co jedí, a aby upřednostňovali zeleninu od domácích dodavatelů.

Podle Oniščenka smrtelné případy způsobené nákazou E. coli jasně dokládají, že tolik vychvalovaná sanitární legislativa EU, kterou má Rusko údajně také zavést, ve skutečnosti nefunguje, Rusové by proto měli kupovat zeleninu od domácích producentů.

Rozšíření ruského zákazu na celou EU kritizovala Evropská komise. Podle eurokomisaře pro spotřebitele a zdraví Johna Dalliho jde o nepřiměřené opatření. Na ruský trh směřuje čtvrtina celého evropského exportu zeleniny.

Rusko zavedlo i přísné kontroly cestujících z EU

Ruský hlavní hygienik navíc vydal nařízení, aby na hraničních přechodech byla posílena kontrola dopravních prostředků a osob cestujících ze zemí Evropské unie. Ze zprávy ruských médií vyplývá, že posílené hraniční kontroly jsou v platnosti už několik dní. Podle Interfaxu se na hraničních přechodech už podrobilo zdravotnické kontrole přes 45 000 lidí. Kontrolováni jsou cestující a dopravní prostředky i jejich náklad a posádky, tedy pozemní, námořní i letecké vstupy do země.

Pokud zdravotníci zjistí, že cestující vykazuje příznaky onemocnění, mají příkaz nevpustit ho do země. K žádnému takovému případu ale prý zatím nedošlo.

Frankfurter Allgemeine Zeitung popisuje průběh infekce a její symptomy ZDE.

Španělsko bude žádat odškodnění

Nákaza má citelné ekonomické dopady na producenty zeleniny, jejichž zboží se stává neprodejným; těmito potížemi už se zabývají orgány Evropské unie. Španělský premiér José Luis Zapatero potvrdil, že Španělsko bude chtít po Evropské unii odškodnění za německé nařčení, že původcem nákazy jsou španělské okurky. Podle Zapatera neexistuje nejmenší indicie, že by španělské produkty měly s krvácivými a potenciálně smrtelnými průjmy cokoli společného. Potvrdily to podle něj i španělské rozbory. Berlín naopak trvá na správnosti svého postupu.

Alfredo Pérez Rubalcaba, španělský vicepremiér:

Zapatero ujistil, že Španělsko bude „žádat velmi přesvědčivé vysvětlení a dostatečné náhrady“ u evropských institucí s cílem „obnovit dobré jméno španělských produktů“. Rovněž kritizoval Evropskou komisi za pomalou reakci na „okurkovou krizi“. EU až ve středu večer zrušila varování před španělskými okurkami.

Čeští potravináři nevylučují, že aféra by v českých podmínkách mohla paradoxně pomoci domácím zemědělcům.

Britský Úřad na ochranu zdraví dnes oznámil, že novým nebezpečným typem E. coli se v zemi nakazilo sedm lidí. Británie je tak jednou z nejpostiženějších zemí mimo Německo, vedle Švédska, které dnes hlásí celkem 47 nakažených, a Dánska se 17 případy. Několik případů nebo podezření na onemocnění bylo zaznamenáno také v Nizozemsku, Francii, Švýcarsku, Rakousku, Španělsku či USA. Vesměs však jde o osoby, které se nedávno vrátily z Německa, což platí i o všech pacientech v Británii.

Španělští zemědělci dnes před německý konzulát ve Valencii na protest vysypali asi 300 kilogramů ovoce a zeleniny. Panika vyvolaná nákazou jim prý jen v oblasti Valencie způsobila ztráty ve výši přes dva miliony eur (49 milionů korun).