O protiraketové obraně není jasno ani po debatě s Clintonovou

Washington - Česko v současné době nemá konkrétní představu, jak se zapojí do systému protiraketové obrany Severoatlantické aliance. Novinářům to dnes ve Washingtonu po jednání se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Loni přitom premiér Petr Nečas uvedl, že v Česku bude středisko včasného varování nového systému protiraketové obrany, s nímž přišla nová administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy.

Schwarzenberg dnes řekl, že Česko nejprve musí počkat na výsledek jednání mezi USA a Ruskem o protiraketové obraně i na výsledek konzultací v Severoatlantické alianci. Až po těchto jednáních se bude rýsovat jasnější představa, jaké by mohlo být zapojení České republiky do systému. Šéf české diplomacie nicméně zdůraznil, že Praha má zájem se na něm podílet.

„Až se tohle trochu vyjasní, já jsem jí (Clintonové) říkal, že jsme připraveni, že bychom rádi v tom jistou roli převzali,“ uvedl Schwarzenberg. Zároveň ale řekl, že v této věci byl vždy střízlivý a že by celkově doporučoval „větší klid“. Účast Česka v protiraketové obraně označil za žádoucí, ale ne bezpodmínečně nutnou.

Clintonová uvedla, že Spojené státy vždy oceňovaly českou podporu protiraketové obraně. Obě strany od původního českého zájmu podílet se na jeho starší podobě spolu vedou strategický dialog. „Nyní na nejvyšších úrovních diskutujeme o naší obranné spolupráci a o tom, jakou roli by Česká republika mohla hrát, pokud se pro ni rozhodne,“ řekla americká ministryně.

Středisko včasného varování mělo podle původních informací začít vznikat letos jako náhrada za dříve zvažovanou výstavbu radaru v Česku. Zařízení, jež by shromažďovalo a dál předávalo data ze senzorů a družic, hodlaly USA financovat dvěma miliony dolarů. Mělo se stát součástí společné protiraketové obrany NATO.

Protiraketový systém
Zdroj: ČT24