Chávez nechce povstalce z FARC na venezuelském území

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez ve čtvrtek přislíbil, že nebude tolerovat přítomnost kolumbijských povstalců na venezuelském území. Předpokládá zároveň, že ani vláda sousední Kolumbie nestrpí ve své zemi odpůrce venezuelského režimu. „Nehodláme dopustit, aby na venezuelském území operovaly cizí ozbrojené skupiny,“ řekl Chávez při setkání s bývalým brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva. Upřesnil, že jeho závazek se týká i polovojenských skupin a pašeráků drog.

Kolumbie a Venezuela měly v minulosti ostré spory kvůli aktivitě bojovníků z Revolučních ozbrojeních síl Kolumbie (FARC). Chávez dokonce loni v červenci s Kolumbií přerušil diplomatické styky, když ho tehdejší prezident Alvaro Uribe obvinil, že Venezuela povstalce z FARC podporuje a vytváří jim základny na venezuelském území.

Později Chávez přiznal, že někteří z jeho politických spojenců spolupracovali s kolumbijskými povstalci. Přikázal jim prý s tím přestat. Vztahy mezi oběma zeměmi se začaly zlepšovat po nástupu nynějšího kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose do úřadu v roce 2010.

Chávezovo čtvrteční prohlášení následovalo po zatčení jednoho z vysokých šéfů FARC Guillerma Torrese, který byl zadržen na venezuelském území a má být vydán do Kolumbie. Nedávno již Venezuela vydala Joaquína Péreze Becerru, ředitele internetového portálu Anncol považovaného za hlásnou troubu FARC. Kolumbie se 6. května revanšovala vydáním venezuelského drogového bosse Walida Makleda do Caracasu.

Venezuelský prezident vyjádřil naději, že Kolumbie zabráni Chávezovým venezuelským oponentům, aby na kolumbijském území spřádali plány na převrat. „Jsem si jist, že nedopustí žádné spiknutí proti Venezuele zosnované na kolumbijském území,“ řekl Chávez brazilskému hostu.