Pomoci s depresemi nebo inkontinencí by mohla léčba hrou

Praha – Lidí, kteří trpí nespavostí, poruchami soustředění nebo depresemi v posledních letech přibývá. Tyto problémy jsou často považovány za daň, kterou si vybírá dnešní uspěchaná doba. Zatímco dřív lidé v takových případech hledali většinou pomoc u psychoterapeutů, někteří si sami ordinovali různé léky, které jim poradili lidé v nejbližším okolí, dnes existuje ještě další varianta - EEG biofeedback.

„Biofeedback můžeme charakterizovat jako celou kategorii metod, která spočívá v tom, že měříme nějakou tělesnou funkci, nejčastěji takovou, která má periodicitu nebo poměrně rychlou změnu a člověk získává nějakou formou informaci zpětně o té své funkci např. o pulsu, tlaku, teplotě, elektroencofalografu, kožním odporu,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 psychiatr Ivan David.

Na první pohled připomíná metoda obyčejnou počítačovou hru. Místo myši, klávesnice nebo joysticku ji ale ovládá lidský mozek. Tím ve hře ovládáme třeba autíčko. „Když se dostaneme do napětí, tak se auto zastaví, tzn. nemáme přetěžovat motor, jsme nepozorní – auto vyjíždí ze směru,“ popsal psycholog Jiří Tyl.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

K biofeedbacku přivedla vědce náhoda a kočky

Metoda biofeedback vznikla před čtyřmi desítkami let ve Spojených státech v Kalifornii. Profesor Sterman na její účinky ale přišel více méně náhodou. A to díky dvěma naprosto nesouvisejícím experimentům s kočkami. Pro svůj výzkum pro NASA totiž použil zvířata, která předtím prošla tréninkem na trpělivost, a přitom zjistil, že se změnila nejen jejich elektrická aktivita mozku, ale jsou i mnohem odolnější. 

Podobnou náhodou se rozšířila metoda ze zámoří do České republiky. Psychologa Tyla na ni přivedli kolegové při studiu ve Spojených státech. „Měl jsem jedno sezení,“ vzpomíná Tyl. „Nepřipadal jsem si nic moc úspěšný, ale druhý den ráno jsem se probudil, jako bych měl v hlavě upgradovaný počítač, dělal jsem rychle, nechodil jsem pozdě, byl jsem pozorný, vydrželo to tři dny,“ popsal. Po návratu do Česka získal na provozování metody grant od ministerstva zdravotnictví.

Byť dražší, Čechy láká

U českých klientů našel biofeedback kladnou odezvu. „Přivedlo mě sem potřeba zlepšit soustředění a autoregulaci. Samozřejmě během tréninků člověk přijde na další pozitivní efekty na mentální rozvoj,“ popsal své zkušenosti jeden z klientů.

I když biofeedback hojně využívají i dospělý, nejvhodnější je podle odborníků pro děti do pěti let. Tehdy je mozek ještě hodně plastický a dá se relativně dobře spravit. „Měli jsme tu například čtyřletou holčičku s epilepsií, které úplně zmizelo to ložisko. Mozek se opravil,“ uvedl Tyl.

Ani u nich ale nelze biofeedback považovat za něco jako všelék. „Problém je v tom, že např. pro léčbu biofeedbackem je někdy potřeba mnoho desítek sezení, trvajících často hodinu i déle a efekt může být poměrně malý, mnohem nižší než při použití účinné farmakoterapie,“ podotkl Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV.

Ti, kdo chtějí léčbu touto metodou podstoupit, navíc musí sáhnout hlouběji do kapsy. Pokud se pomocí biofeedbacku léčí mírnější problémy, pohybuje se jeho cena v řádu tisíců. Když pacient potřebuje delší terapi, zaplatí desetitisíce.