Edwards obviněn, že za peníze na kampaň ututlal nemanželský skandál

Washington – Johna Edwardse, který se v roce 2008 neúspěšně ucházel o post kandidáta demokratů na prezidenta Spojených států, čeká soud. Čelí obvinění, že část peněz ze své kampaně použil na utajení nemanželského vztahu. Milence, se kterou měl dokonce dítě, údajně poslal skoro milion dolarů od dvou sponzorů. Edwards svou kampaň založil právě na své pověsti oddaného manžela.

Sedmapadesátiletý Edwards by se měl ještě dnes objevit před soudem v obci Winston-Salem v Severní Karolíně. Tady ho chtějí obvinit hned ze šesti bodů obžaloby. 

Především musí politik vysvětlit, proč poslal téměř milion dolarů ze své volební kampaně v roce 2008 milence Rielle Hunterové. Chtěl tak ututlat nemanželský poměr. Kdyby se totiž provalil, neměl by zřejmě ve volbách žádné šance. 

Edwards ale stejně nakonec zpronevěřil milion zbytečně, protože se přiznal k milence i dítěti, které s ní zplodil. Dokonce se rozešel se svou manželkou Elizabeth, jež v té době trpěla rakovinou. 

Bývalý demokratický politik se kampaně o Bílý dům účastnil v letech 2004 a 2008. V roce 2004 se stal kandidátem na viceprezidenta po boku senátora Johna Kerryho. Prezidentské volby ale tehdy vyhrál George Bush mladší.

Vydáno pod