Za 18leté věznění dívky dostali Američané doživotí

Placerville (USA) - Kalifornští manželé, kteří v roce 1991 unesli jedenáctiletou Jaycee Lee Dugardovou a přes 18 let ji zadržovali, byli dnes odsouzeni na doživotí. Šedesátiletý Phillip Garrido, který s Dugardovou zplodil dvě děti, byl za únos a znásilnění odsouzen na doživotí, podmínečně propuštěn by čistě teoreticky mohl být nejdříve za 431 let. Jeho manželka, pětapadesátiletá Nancy Garridová, od soudu odešla také s doživotním trestem, podmínečně propuštěna může být za 36 let.

Dnes jedenatřicetiletá Dugardová rozhodnutí soudu přítomna nebyla a v prohlášení uvedla, že již nechtěla ztratit ani sekundu života v přítomnosti Garrida. „Po 18 let jsem nesnášela každou vteřinu každého dne. Ukradl jste mně a mé rodině život,“ dodala.

Případ únosu a mnohaletého věznění šokoval Spojené státy v roce 2009, kdy byla Dugardová zachráněna i s dcerami, jimž tehdy bylo 11 a 15 let. Předtím musela žít léta v zajetí izolována od okolního světa. Její únosci, kteří se jí zmocnili ve městě South Lake Tahoe, ji zadržovali v chatrčích a stanech na zahradě svého domu. Nepustili ji do školy ani k doktorovi.

Za své utrpení dostala Dugardová v roce 2009 od státu Kalifornie odškodnění ve výši 20 milionů dolarů (v tehdejší době asi 410 milionů korun). Nedávno Dugardová dokončila práce na pamětech nazvaných A Stolen Life (Ukradený život), v nichž líčí, jak žila a co cítila, než byla objevena. Vyjít by měly 12. července.