V Afghánistánu zahynulo od pátku už šest vojáků NATO

Kábul - Šest vojáků Severoatlantické aliance bylo od pátku zabito při útocích ozbrojenců a explozi bomby na několika místech v Afghánistánu. Dnes si bombový útok vyžádal čtyři mrtvé a podle dřívějšího oznámení zahraničních jednotek byli v pátek při útocích povstalců na jihu země zabiti dva vojáci NATO. Národnost žádné z obětí nebyla zveřejněna. Podle mluvčí generálního štábu české armády jsou čeští vojáci v pořádku.

Podomácku vyrobená bomba podle mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) dnes na východě země usmrtila čtyři vojáky sil NATO. Podle dřívějšího oznámení zahraničních jednotek byli v pátek při dvou různých útocích povstalců na jihu Afghánistánu zabiti dva vojáci aliance.

Národnost zabitých vojáků obvykle zveřejňují jednotlivé státy účastnící se afghánské mise. Většinu jednotek ISAF bojujících ve východních částech země u hranice s Pákistánem podle Reuters tvoří Američané.

Do Afghánistánu dnes přiletěl Gates

Do Afghánistánu dnes na svou v pořadí dvanáctou a údajně zároveň poslední návštěvu před odchodem z funkce dorazil americký ministr obrany Robert Gates. Ten na cestě do Kábulu přiznal, že Američané jsou válkou unaveni. Varoval ale, že úspěch je nutnost, protože prohra by byla ten nejnákladnější výsledek.

Minulý měsíc zahájilo povstalecké hnutí Tálibán v jižním Afghánistánu jarní ofenzivu proti afghánským a zahraničním vojákům. V pátek podle koaličních zdrojů přišli vojáci NATO o život při dvou různých útocích.

V Afghánistánu bylo od začátku letošního roku zabito nejméně 220 aliančních vojáků. Mezi mrtvými je i český voják, který 31. května zahynul v afghánské provincii Vardak, když s obrněným vozidlem Iveco najel na improvizované výbušné zařízení. Byl to čtvrtý český voják, který přišel v Afghánistánu o život.

Robert Gates
Zdroj: Cherie Cullen/AP Photo