Benedikt XVI. podpořil na návštěvě Chorvatska vstup země do EU

Záhřeb - Papež Benedikt XVI. dnes zahájil dvoudenní návštěvu Chorvatska, tedy zemi, kde se bezmála 90 procent obyvatel hlásí ke katolíkům. Ještě na palubě letadla mířícího do Záhřebu papež vyjádřil pevnou podporu chorvatské snaze o vstup do Evropské unie. Zároveň ovšem poznamenal, že chápe ty, kdo se obávají centralizované byrokracie v pokročilé podobě.

Papež míří do Chorvatska v době vrcholících přístupových rozhovorů Chorvatů s Evropskou unií, které by podle některých diplomatických zdrojů mohly skončit ještě tento měsíc. Jako o termínu připojení k unii se spekuluje o polovině roku 2013. Benedikt XVI. označil připravovaný chorvatský vstup do EU za „logický, zasloužený a nevyhnutelný“.

Dopoledne papeže přivítali na záhřebském letišti chorvatský prezident Ivo Josipović, premiérka Jadranka Kosorová a vysocí církevní činitelé. Návštěvu tradičně provázejí přísná bezpečnostní opatření: Po dobu přistávacího manévru papežského speciálu byl vzdušný prostor nad metropolí pro běžný provoz uzavřen a po celý víkend má bezpečnost zajistit na 1 000 policistů.

Odpoledne pak Benedikta XVI. čeká v záhřebském Národním divadle setkání se zhruba 700 reprezentanty kulturního, hospodářského či politického života země. Večer se na jednom z náměstí v rámci oslav církevního svátku rodiny zúčastní shromáždění 50 tisíc především mladých lidí.

Benedikt XVI. zamířil do Chorvatska poprvé

Papež se po nedělní mši pomodlí u hrobu kontroverzního chorvatského kardinála Alojzije Stepinace, kterého Chorvaté uctívají jako svatého, ale jehož komunisté obvinili z válečné kolaborace s fašisty. Při své návštěvě Chorvatska v roce 1998 ho blahoslavil papež Jan Pavel II., který balkánskou zemi navštívil i v letech 1994 a 2003. Pro Benedikta XVI. je to nyní první cesta do Chorvatska po jeho nástupu do čela katolické církve.

I když církev hraje v chorvatské společnosti důležitou roli, Benediktův příjezd se neobešel bez demonstrace: Několik desítek lidí v pátek v Záhřebu protestovalo proti tomu, že papežova cesta bude znamenat výdaje pro státní pokladnu, ale i mimo jiné proti sexuálním skandálům, jež v poslední době katolickou církev provázejí. Zhruba dvacetiminutové shromáždění se obešlo bez incidentů, navíc protestní akce nejsou po dobu Benediktova pobytu v zemi plánovány.