Brazilští hasiči se bouřili proti nízkým mzdám

Rio de Janeiro - V brazilském Rio de Janeiru demonstrovaly přes dvě tisícovky hasičů, kteří požadují za riskantní práci vyšší plat a lepší pracovní podmínky. Přes noc obsadili hasičskou základnu a nutili úředníky, aby se připojili k protestu. Nakonec musela zasáhnout policie.

„Žádáme pouze lepší ohodnocení. Chceme benefity a 2 000 měsíčně,“ skandoval hasič a organizátor protestu Benevenuto Daciolo. Žádal přitom o více jak dvojnásobek platu, který hasiči doposud mají. V noci se protestující vloupali do hasičské základny a zabarikádovali se.

„Pracujeme neúnavně i ve dnech našeho volna. Naší prací je zachraňovat lidské životy. Vojenská policie a hasiči mají nejhorší platy v zemi,“ stěžoval si další hasič Leandro da Silva.

Protesty brazilských hasičů (zdroj: ČT24)

Mario Sergio Duarte, velitel policistů

„Odpor byl velmi silný a museli jsme zakročit silou, což jsme ale nechtěli. Užili jsme nejmírnější způsob zásahu a nikdo nebyl zraněn.“

Policisté ale nebyli v tu chvíli za jedno. Nejdříve zkusili vyjednat  příměří po dobrém a donutit demonstranty, aby se rozešli. Jejich pokusy ale byly marné. Nakonec zásahová jednotka musela zakročit. Hasiči se přitom bránili vodou z vlastních hadic, zatímco policisté proti nim použili gumové projektily.

Nakonec bylo téměř 500 hasičů zatčeno a převezeno na policejní stanici. Guvernér Státu Rio protest odsoudil a demonstranty označil za vandaly. Následně také jmenoval nového velitele hasičského sboru.