Libyjka znásilněná Kaddáfího vojáky míří do USA

Washington/Benghází – Libyjka Imán Obejdiová, která tvrdí, že ji mučila a znásilnila skupina Kaddáfího příznivců, míří do Spojených států. V neděli odletěla spolu se svým otcem z libyjského Benghází soukromým letadlem přes Maltu a Rakousko do USA. Cestu jí zajistila skupina hájící lidská práva, které pomáhala i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

O případu Imán Obejdiové se mluví od 26. března, kdy ji vládní agenti vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu. Obejdiová tam pronikla, aby ukázala zahraničním novinářům odřeniny a zhmožděniny, jež podle ní utrpěla při znásilnění 15 muži věrnými libyjskému vůdci.

Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxi, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí. Začátkem dubna pak novinářům řekla, že poté, co byla vyvedena z hotelu, strávila 72 hodin ve vazbě, kde ji vyšetřovatelé polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Povstalecká Přechodná národní rada pak 9. května oznámila, že se podařilo Obejdiovou vyvézt ze země a kvůli její bezpečnosti ji dopravit do Kataru. Jenže Katar Libyjku nepřijal a vrátil ji zpět. Ta se přitom v Libyi obávala o svůj život. V celé věci se nakonec angažovaly právě Spojené státy, do nichž nyní Obejdiová míří.

Katar Obejdiovou deportoval s tím, že měla propadlá víza, přestože od OSN získala status uprchlice. Podle televize CNN odletěla z Kataru okradená, s modřinou na oku a šrámy po celém těle. Americké ministerstvo zahraničí i OSN kritizují Katar za to, jakým způsobem ženu deportoval. Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR) potvrdila, že Obejdiová odletěla z Libye a je v Evropě. Bližší podrobnosti z důvodů její bezpečnosti neuvedla.