Nová šance pro pacienty s melanomem

Chicago - Američtí lékaři zveřejnili průlomový objev v léčbě pokročilé rakoviny kůže, tzv. melanomu. Jde o dva druhy léků, které pacientům s nemocí rozšířenou i do plic a dalších orgánů prodlouží život a výrazně zlepší jeho kvalitu. Účinek je navíc patrný už během několika dní. Výsledky představila konference Americké společnosti pro klinickou onkologii v Chicagu. Oba léky teď posuzují evropské licenční orgány. Pokud je schválí, v Británii se jich pacienti dočkají do několika měsíců.

Onkologové mluví o prvním velkém skoku v boji s rakovinou za třicet let stále stejné léčby. Jedná se o novou generaci medikamentů šitých přímo na míru genetické skladbě nádorů.

Léčbu prvním lékem - Vemurafenibem vyzkoušelo v USA 675 pacientů s pokročilým melanomem, kterým se už rakovina rozšířila do dalších orgánů. A výsledky předčily očekávání - 84 procent z nich bylo po půl roce naživu a nádory se jim zmenšily. I další lék - Ipilimumab - pomáhá, prodlužuje život pacientů s prognózou maximálně několika měsíců života až o celé roky.

Podle lékařky z Massachusettské všeobecné nemocnice Alice Shawové je tato léčba pro pacienty snesitelnější než chemoterapie. „Jedna z prvních věcí, kterou mi říkají, je, že se již na začátku léčby cítí výrazně líp, než když byli na chemoterapii,“ uvedla.

Chemoterapie útočí s nemocnými i na zdravé buňky. Nové léky se zaměřují pouze na genetickou mutaci označovanou zkratkou BRAF, která umožňuje rozvoj nádoru. Má ji polovina všech pacientů s agresivním melanomem. Vedlejší účinky jsou minimální. Při klinických testech v Británii, kde ročně podlehnou rakovině kůže více než dva tisíce lidí, byli lékaři tak spokojení, že pokus v polovině přerušili, aby mohli lék dát i kontrolní skupině místo placeba.

Pacient po těžkém stádiu rakoviny plic Bill Schuette

je díky tabletám Vemurafenib spokojený a cítí se o poznání lépe, ačkoliv se ještě nedávno loučil se životem.„Už můžu zase jezdit na kole. Hodně plavu, chodím na tůry. Doufám, že se v září zúčastním své první velké cyklistické jízdy,“ říká s optimismem.

Vědci nyní zjišťují, zda Vemurafenib by mohl být použit pro jiné druhy rakoviny, včetně vaječníků, štítné žlázy a rakoviny tlustého střeva. Lékaři přesto varují, že nejlepší cestou, jak proti rakovině bojovat, jsou pravidelná preventivní vyšetření.

  • Alice Shawová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2617/261625.jpg
  • Bill Schuette autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2617/261626.jpg