Osm dětí zabil výbuch autobusu v afghánském Kandaháru

Kábul – Patnáct lidí dnes zabila exploze nálože nastražené na silnici v jihoafghánské provincii Kandahár; trhavina vybuchla v době, kdy kolem projížděl linkový autobus. Mezi mrtvými jsou čtyři ženy a osm dětí. K výbuchu došlo v okrese Argandháb, který je považován za baštu povstalců z extremistického hnutí Taliban.

K dalšímu úmrtí došlo ve východoafghánském městě Chóstu. Zde se stal obětí sebevražedného atentátu velitel policejního komanda Muhammad Záhir a tři další policisté. Třiadvacet lidí, většinou civilistů, bylo zraněno.

Chóst leží v paštunském kmenovém území nedaleko afghánsko-pákistánských hranic. V oblasti operují jednotky Talibanu a příslušníci teroristické sítě Al-Káida, kteří verbují místní obyvatelstvo k útokům proti vládním jednotkám. Šest civilistů bylo zraněno také ve východoafghánské provincii Kunar, kde bojovníci Talibanu ostřelovali z minometů jeden z okresů na afghánsko-pákistánské hranici.

Počet mrtvých civilistů vzrůstá

Podle dnešní zprávy OSN se počet civilních obětí afghánské války v poslední době zvyšuje. V květnu bylo v zemi evidováno 368 úmrtí souvisejících s útoky extremistů a dalších 593 zraněných osob. Podle zdrojů OSN se minulý měsíc stal nejkrvavějším od roku 2007.

Vzhledem k začátku tradiční letní povstalecké ofenzivy panují obavy, že se počet mrtvých civilistů bude v příštích měsících ještě zvyšovat. V roce 2010 evidovala OSN v Afghánistánu 2 777 mrtvých civilistů, což je o 15 procent víc než v roce 2009.