Katánie rozluštila záhadu bláznivých hodin

Palermo (Itálie) – Sicilská Katánie, druhé největší město ostrova, po třech týdnech vyřešila „záhadu bláznivých hodin“. Digitální hodiny a časomíry zabudované do elektrických spotřebitelů zde totiž z neznámých důvodů zrychlovaly natolik, že za den nabíraly až dvacetiminutový náskok, a mnozí obyvatelé se toto tempo snažili interpretovat jako paranormální jev. Nakonec se ukázalo, že za zrychlenými hodinami stojí rozdílné parametry elektrické sítě na Sicílii a v kontinentální Itálii.

Příčinu předbíhajících se hodin odhalily podrobné výzkumy vědců z katánské univerzity. Za zvláštní jev mohl elektrický kabel spojující Sicílii s pevninou a rozdílné parametry, které během oprav vedení posouvaly čas. „Mnoho digitálních přístrojů pracuje při stálém padesátiherzovém napětí. To je i v národní síti. Na Sicílii máme ale systém nastavený na 50 celých a 13 setin herzu,“ informoval profesor průmyslového inženýrství z katánské univerzity Rosario Lanzafame.

Před odhalením původu předbíhajících se hodin přitom veřejnost jižní Sicílie nabízela mnohem pestřejší možnosti vlivů, které za záhadou hodin stojí. Uvažovalo se o paranormálních jevech a hlavní podezření padalo na elektromagnetický vliv nedaleké sopky Etna.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)