Italové hlasují o budoucnosti atomu

Řím – Italové dnes a zítra hlasují v sérii referend, v nichž mají občané vyslovit se k budoucnosti jaderné energetiky v zemi, možné privatizaci vodních zdrojů a k zákonu, který umožňuje předsedovi vlády a ministrům s odvoláním na „legitimní zábranu“ neúčastnit se soudů, jež se jich týkají. Hlasování je novým testem pro šéfa vlády Silvia Berlusconiho, který je pod silným tlakem opozice a nedávno utrpěl porážku v místních volbách. Podle prvních odhadů se do večerních hodin zúčastnilo hlasování 30 procent obyvatelstva, referenda se tak s největší pravděpodobností zúčastní dostatečný počet lidí pro jeho platnost.

Největší pozornost vzbuzuje vzhledem k nedávné katastrofě ve fukušimské jaderné elektrárně v Japonsku referendum o jaderné energetice. Vláda před třemi lety schválila zákon umožňující výstavbu jaderných elektráren, ale pod dojmem Fukušimy v dubnu tento projekt zastavila.

S poukazem na zastavenou výstavbu se pak snažila referendu zabránit, protože podle jejího názoru už bylo zbytečné, ale soudy včetně Ústavního její snahy zmařily. „Občané musí mít svobodu volby. Je to ale těžké rozhodování, když Berlusconi vlastní sedm televizních stanic a noviny. Tohle není záležitost pravice nebo levice. Je to věc, o které by si měli rozhodnout lidé sami a podle vlastního názoru,“ reagoval na snahy vlády zastavit referendum volič Giorgio Secchi.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Šéf italských Greenpeace: Energie z jádra je mrtvá

Voliči nyní odpovídají na otázku, zda chtějí, aby byl zrušen zákon z roku 2008. Podle průzkumů je velká většina Italů proti jaderné energetice. Pokud by se Itálie vyslovila proti jaderné energetice, jednalo by se o další ránu tomu odvětví; začátkem června ohlásila odstavování svých atomových elektráren německá vláda.

„Teď se uvidí, kolik lidí je proti jaderné energii. Čekáme, že jich bude hodně, stejně jako při referendu na Sardinii v květnu, kde ji většina odmítla. Myslím, že energie z jádra je v Itálii mrtvá,“ upozornil ředitel italské pobočky Greenpeace Guiseppe Onufrio, jehož organizace jako reklamní plochu pro kampaň proti jádru využila i starověké Koloseum.

Vystaví Italové Berlusconimu stopku?

Velmi aktuální je referendum o zákonu o „legitimní zábraně“, na jehož základě se premiér a ministři mohou (za určitých podmínek) nedostavit k soudu. Zákon byl ušit na míru Berlusconimu, který je souzen v několika procesech. Největší pozornost teď vzbuzuje ten, který se týká jeho údajného sexu s nezletilou tanečnicí. Pokud převáží hlasy pro zrušení zákona, což lze očekávat, a pokud bude dosaženo potřebného kvora 50 procent plus jednoho hlasu, nebude se moci premiér tak často vyhýbat soudním síním.

Hlasování se může zúčastnit 47,2 milionu Italů na Apeninském poloostrově a 3,2 milionů žijících v zahraničí. Dnes se volební místnosti uzavřou ve 22:00, ale hlasování bude pokračovat i v pondělí od 07:00 do 15:00.

Ohledně vody Italové odpovídají na otázky, zda chtějí, aby byl zrušen zákon, podle něhož je možné chápat vodu jako zboží, a aby byl zrušen zákon, který umožňuje, aby se na prodeji vody vydělávalo.

  • Kampaň proti jaderné energii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263119.jpg
  • Kampaň proti jaderné energii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263120.jpg
  • Silvio Berlusconi autor: Octav Ganea, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2597/259611.jpg