Hacktivisté se mstí španělské policii

Madrid – Víc než hodinu se nedalo dostat na webové stránky španělské policie; šlo o odvetný útok hackerů za zadržení trojice podezřelých členů skupiny Anonymous. Ta je údajně zodpovědná za proniknutí do počítačových sítí několika vlád, firem a bank. Policie tvrdí, že takzvaní hacktivisté, neboli hackeři-aktivisté, mají prsty i v nedávném útoku proti Sony. Kvůli útoku hackerů byla firma nucena v dubnu odpojit svou globální herní síť PlayStation.

Španělská policie v pátek zadržela tři podezřelé členy hackerské organizace Anonymous, která je zřejmě odpovědná za útok na počítačový systém společnosti Sony a za průnik do počítačových sítí několika vlád, firem a bank. Všichni zadržení jsou Španělé, věkem třicátníci. Hackeři podle policie útočili i na španělské banky BBVA a Bankia, jejich útoku prý neunikla ani italská energetická skupina Enel. Pronikli ale i do počítačových systémů vlád Egypta, Alžírska, Libye, Íránu, Chile a Nového Zélandu.

Anonymous je volně koordinovaná skupina, jejíž členové se ukazují v maskách. Španělé příslušníky skupiny zadrželi vůbec poprvé. Už proti nim ale zakročily úřady ve Spojených státech a Velké Británii.

„Fungují v nezávislých buňkách a pomocí infikovaných počítačů po celém světě provádějí tisíce simultánních útoků. Proto je také Severoatlantická aliance považuje za hrozbu. Oni jsou schopni vyřadit z činnosti administrativní strukturu celého státu,“ uvedla španělská policie ve zprávě.

Členové skupiny Anonymous sami sebe popisují jako bojovníky za svobodu internetu. Postavili se například i za server WikiLeaks, který zveřejňuje utajované diplomatické depeše. Hackeři z této organizace proto napadli třeba i webové stránky firem, které pomohly znemožnit financování serveru WikiLeaks. Teď si členové Anonymous vyhlédli web turecké vlády, a to na protest proti její snaze cenzurovat internet.