Okurková sezona dává španělským zemědělcům pořádně zabrat

Berlín - Až na 200 milionů eur se zatím odhadují ztráty španělských zemědělců způsobené mylným označením španělských okurek za zdroj současné epidemie střevní infekce způsobené bakterií E.coli (EHEC). Na její následky zemřelo už 17 lidí. Německo hlásí 365 nově potvrzených případů, celkem jich je kolem dvou tisíc, z toho 470 nebezpečná forma. Dalších zhruba 500 případů ještě čeká na potvrzení. Dnes v Německu přibyla už 16. oběť. Mezi Španělskem a Německem panuje napětí. Zatímco postup hamburských úřadů dnes hájila německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová, Madrid proti nim nevylučuje podniknutí právních kroků.

Pátrání po zdroji nákazy, která se rozšířila hlavně v severní části Německa, zůstává zatím stále neúspěšné. Testy hamburských hygieniků neprokázaly, že by španělské okurky byly zdrojem bakterie EHEC vzácného typu O104, který se našel ve stolici pacientů. Testy zatím neurčily, z čeho nákaza pochází. Dřívější spekulace o Španělsku ale mají jasný efekt: Lidé se raději vyhýbají všemu, co bylo v zemi vypěstované, a na zeleninu jako možný zdroj problémů mnohé přešla chuť. Podle španělské zemědělské unie to zasáhlo především vývoz okurek, ale brzy se to dotkne i další zeleniny a ovoce. Ztráty se přitom nedotknou jen zemědělců, ale všech odvětví, která jsou na ně nepojená - například dopravců.

Nákaza také vyvolala diplomatické napětí mezi Německem, Španělskem, Francií a Ruskem. Moskva totiž zakázala dovoz španělské zeleniny a hrozí, že zákaz rozšíří na celou Evropskou unii.

„Původci EHEC přece byli nalezeni i na španělských okurkách. A proto k tomu muselo být podle evropských předpisů vydáno rychlé varování,“ hájí ministryně zemědělství Aignerová hamburské úřady. Podle hamburské ministryně zdravotnictví Cornelie Prüferové-Storcksové bylo správné, že výsledky prvních analýz byly minulý týden zveřejněny. „Protože nečistoty mohou velmi snadno vyvolat EHEC,“ řekla ministryně. Ochrana životů je prý důležitější než zájmy zemědělců.

Německý Hamburk a severní Německo jsou ohniskem epidemie. Jenom v přístavním městě bylo do úterý zaznamenáno na 570 případů nebo podezření na EHEC. V Německu na onemocnění vyvolané bakterií zemřelo od poloviny května už 16 lidí a jedna žena mu podlehla ve Švédsku, kde jsou čtyři desítky nakažených. Šestnáct případů infekce se vyskytlo v Dánsku a několik také v dalších zemích včetně Česka. Celkem se už onemocnění objevilo v šesti zemích. První možný případ ohlásilo Španělsko.

Po původním oznámení o rizikových španělských okurkách jedna země za druhou včetně Česka zastavovala dovoz španělských okurek. Španělsko vyčíslilo ztráty svých zemědělců na 200 milionů eur (téměř pět miliard korun) za týden. Španělsko chce nejdřív přesně vyčíslit škody a pak rozhodnout, zda je možné zažádat o „odškodnění u Evropské komise“, řekla španělská ministryně zahraničí Trinidad Jiménezová na nynější návštěvě Mexika. Madrid nevylučuje ani podniknutí právních kroků proti hamburským úřadům.

Země EU očekávají při hledání zdroje infekce rychlé vysvětlení ze strany Německa. Zdravotní experti ze všech 27 členských zemí v prohlášení vydaném v úterý večer vyzvali německé úřady k přijetí „všech nezbytných opatření k co nejrychlejšímu zjištění všech příčin propuknutí nemoci a cest šíření nákaz“. Dokud je příčina rozšíření EHEC nejasná, platí nadále varování německého Institutu Roberta Kocha před konzumací syrových salátových okurek, rajčat a listového salátu.

Eurokomisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli dnes v Bruselu novinářům řekl, že nechce být soudcem ve sporu mezi Německem a Španělskem. Zdůraznil, že se stále ještě čeká na výsledky dalších testů. Ty by měly být k dispozici velmi brzy. Zatím také nemá k dispozici čísla, jak vysoké budou ztráty producentů zeleniny a dalších obchodníků.

Nehledě na krizi však EK odsoudila nedávný zákaz dovozu španělských okurek do Německa a jiných zemí, protože panovalo přesvědčení, že nákaza se přenáší na nich. Podle Dalliho je takový krok nepřiměřený. „Také by nebylo přiměřené, kdyby se lidem doporučovalo nejezdit do Hamburku,“ dodal s narážkou na oblast, kde se infekce v Německu projevila nejvíce.

Stále není jasný původ nákazy

Trvající nejasnost v tom, která potravina nákazu přenáší a kde k ní přišla, museli dnes přiznat i experti renomovaných zdravotních institutů na schůzce s ministryní Aignerovou v Berlíně. Prověřují se všechny tři možnosti, kde se EHEC mohla do potraviny dostat: u výrobce, v distribuci nebo v obchodě. Kromě zeleniny se prověřuje i maso a párky, kde by bakterie mohla přežít při nedostatečném povaření, nebo jahody či citrusové ovoce. Někteří němečtí odborníci jsou ale nadále přesvědčeni, že nákazu přenáší zelenina.

Podle ředitele Ústavu Roberta Kocha (RKI) Reinharda Burgera nelze vyloučit, že se infekce bude zatím dále šířit. Hovořil také o prvních náznacích, že se nákaza může přenášet i z člověka na člověka. Platí to podle něj ale jen při nedostatečné hygieně během péče o blízké osoby se silným průjmem. Také nemocniční personál se může nakazit. „To ale není nic udivujícího a jen to potvrzuje, jak důležitá je přísná hygiena,“ zdůraznil.