Nový Zéland zasáhly další otřesy a sopečný mrak

Christchurch - Několik následných otřesů zasáhlo novozélandské město Christchurch, kde si pondělní zemětřesení vyžádalo jeden lidský život a 45 obyvatelům způsobilo zranění. Byly přerušeny dodávky elektřiny i vody. Při posledních otřesech čtyři desítky lidí utrpěly zranění, většinou lehká. Úřady vyzvaly obyvatele, aby se nevraceli do poškozených budov. Zůstaly uzavřeny školy, ale v některých čtvrtích už začalo odklízení trosek. Problémy hlasí i letiště: dělá jim starosti sopečný mrak chilského vulkánu Puyehue, který zavál vítr k Novému Zélandu a k jižním částem Austrálie.

Dva lidé zůstávají hospitalizováni. Zemřel jeden obyvatel pečovatelského domu, jiné informace o oběti zveřejněny nebyly. Desetitisíce lidí se v důsledku otřesů ocitly bez elektřiny, přičemž v zimních nocích se teploty na ostrovech blíží bodu mrazu. Úřadům se nicméně podařilo obnovit dodávky elektřiny většině postižených, takže bez energie zatím zůstává už jen 7 000 domácností. Energetická společnost proto poskytla potřebným alespoň generátory.

Od 22. února, kdy zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice v Christchurchi zabilo 181 lidí, zasáhly oblast tisíce následných otřesů. Ten velký pondělní o síle přes pět stupňů měl ale ohnisko v relativně malé hloubce a v blízkosti města, takže způsobil zřícení i některých nových budov. Zhoršil také stav desítek už dříve poškozených staveb. Jeden z posledních domů, které ještě v centru města stály, se rovněž sesunul.

Zemětřesení jsou na Novém Zélandě častá, protože tu na sebe narážejí dvě velké zemské desky a ostrovy leží i v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci. Seizmologové v této ostrovní zemi zaznamenají až 15 000
zemětřesení ročně, ale nanejvýš 150 jich člověk vnímá a dvě desítky dosahují pětistupňové hodnoty.

Život komplikuje i chilská sopka

Zemětřesení ale není jediný problém, který v těchto dnech sužuje Nový Zéland. Sopečný popel chilské sopky Puyehue omezuje letecký provoz nad ostrovy a také nad Austrálií. Tam na letišti Adelaide na jihu země uvízly stovky cestujících. Například společnost Qantas zastavila lety do Tasmánie a na Nový Zéland. Problémy hlásí i Melbourne, novozélandský Auckland a některá letiště v Argentině a Uruguayi. Ze sopky Puyehue stoupá mohutný kouř deset dní a částečky popela dosahují až do výšky 10 000 metrů.

Puyehue se probudila 4. června. Kvůli mraku popela z ní již dříve musel být omezen letecký provoz v Argentině, Chile, Uruguayi nebo v jižní Brazílii. Oblak se pak přesunul nad jih Austrálie a Nového Zélandu, kde se narušení letového provozu dotklo více než 60 000 cestujících. I kdyby sopka nyní popel přestala chrlit, jeho částečky se ve vzdušném prostoru Austrálie a Nového Zélandu podle tamních úřadů civilního letectví mohou nacházet ještě nejméně týden.

Sopečný oblak zasáhl letiště v Latinské Americe i Austrálii a v příštích 12 hodinách se zřejmě nerozptýlí. Evakuovaní obyvatelé nedalekého chilského Los Rios se poprvé směli vrátit domů, aby si vyzvedli věci a začali s úklidem. Tuny prachu zde pokryly domy, cesty i dobytek. Erupce vulkánu trvají už desátý den. Zprvu byly vysoké 12 km, pak osm a teď asi pět kilometrů.

Zlobí také eritresjká Dubbi

Dopravní problémy posiluje také sopka Dubbi, která obživla po 150 letech v africké Eritreji. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová proto zkrátila svou návštěvu v sousední Etiopii. Zdá se, že sopky mají na politiky spadeno. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pondělí místo v Buenos Aires přistál o 700 km dál v Cordóbě. Americký prezident Barack Obama zase kvůli popílku z islandského vulkánu zkrátil květnovou návštěvu Irska.

##GMAP:6127:Sopka Dubbi##